Dodik: Iniciraću priznavanje Krima kao dela Rusije

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Izabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i aktuelni predsednik Republike Srpske izjavio je da po preuzimanju nove dužnosti namerava da iznese inicijativu o priznavanju Krima za deo Rusije.

„Pripajanje poluostrva Rusiji došlo je kao rezultat legitimnog referenduma koji je bio u skladu sa Ustavom UN. To je bio demokratski proces tokom kog su stanovnici poluostrva iskazali svoj stav. Osim toga, Krim istorijski pripada Rusiji i njen je sastavni deo“, rekao je Dodik za ruski list „Izvestija“.

Kandidat za srpskog člana Predsedništva i predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik otkrio prva tri poteza kao član Predsedništva BiH

Prema njegovim rečima, paradoksalno je to što Zapad, koji se uvek aktivno borio protiv komunizma, sada priznaje administrativno rešenje bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova.

„Ja sam lično jako zainteresovan za posetu tom poluostrvu, posebno sada kada je postalo deo Rusije, i nameravam da odem na Krim čim se ukaže prilika“, dodao je Dodik.

Na pitanje zar se ne boji pritiska Ukrajine, Dodik je zapitao na koga Ukrajina može da vrši pritisak, te naglasio da ta zemlja sada treba da rešava unutrašnje političke probleme i da se uticaj Zapada na Kijev pokazao kao negativan i poguban za tu zemlju. On je ocenio da Ukrajina treba da pristupi normalizaciji odnosa sa Rusijom.

„U datoj situaciji, reč je više o pritisku Zapada“, rekao je Dodik i naglasio da je sve to velika geostrateška igra.

Kandidat za srpskog člana Predsedništva i predsednik RS Milorad Dodik daje izjavu novinarima nakon glasanja - Sputnik Srbija
Dodik: Pokušaću da ojačam poziciju Srpske u okviru BiH

Prema njegovim rečima, dešavanja na Krimu prošla su u demokratskoj atmosferi, za razliku od otcepljenja Kosova od Srbije.

„Bez obzira na to, SAD i većina njihovih saveznika priznaju nezavisnost Kosova“, naveo je on.

Dodik je rekao da bi, po stupanju na dužnost srpskog člana Predsedništva BiH, želeo da njegovi prvi sastanci budu sa predsednicima Rusije i Srbije — Vladimirom Putinom i Aleksandrom Vučićem.

„Spreman sam da se sastanem sa ruskim liderom do kraja godine, ali tu ne zavisi sve od mene“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik je naglasio da Srpska ima sadržajne odnose sa Rusijom, da je zainteresovana za nabavku medicinske opreme iz Ruske Federacije, kao i za izgradnju postrojenja za gas na teritoriji RS, tačnije u Zvorniku, koje se trenutno projektuje, dok se u Rusiji priprema neophodna oprema, a na jesen iduće godine trebalo bi da počne sa radom.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik proglasio pobedu na izborima (video, foto)

„Osim toga, bilo bi mi veoma drago ako bi se izgradio rusko-srpski humanitarni centar, kao onaj koji radi u Nišu, u Srbiji. I to ću pitanje postaviti“, dodao je Dodik.

Dodik je potvrdio da je Vladimir Putin veoma popularan u Republici Srpskoj i da narod mnogo uvažava i voli jaku Rusiju koju je on učvrstio na toj poziciji.

„Rusija se pridržava pravedne politike, ona štiti i podržava međunarodno pravo, konkretno kada je reč o relevantnim rešenjima Saveta bezbednosti UN, kao i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Mi volimo Rusiju, ne zato što ona nas podržava, nego zato što se ona jasno pridržava međunarodnog prava u svojoj spoljnoj politici“, dodao je Dodik.

Govoreći o nedavnom slučaju zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, Dodik je naglasio da će smeniti sve Srbe koji su bili odgovorni za donošenje tog rešenja.

On je dodao da bez saglasnosti srpske strane takvi „spiskovi nepoželjnih lica“ ne mogu da postoje, te izrazio uverenje da će to pitanje uskoro biti rešeno.

„To će biti jedno od prvih pitanja koje ću uključiti u dnevni red. Nameravam da poništim te spiskove i tada će gospodin Prilepin moći da dođe u BiH. Ja imam veoma pozitivno mišljenje o tom čoveku, nagradio sam ga ordenom Republike Srpske i želim da mu ga što pre uručim“, dodao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala