Amerika i Severna Koreja formiraju radnu grupu za pitanja denuklearizacije

© AP Photo / Evan VucciLider Severne Koreje Kim Džong Un
Lider Severne Koreje Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Severne Koreje Kim Džong UN i državni sekretar SAD Majk Pompeo dogovorili su se da formiraju radnu grupu o pitanjima denuklearizacije i razgovarali o puštanju američkih inspektora u severnokorejske nuklearne objekte, saopštila je administracija predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina na kraju sastanka sa Pompeom.
Američki državni sekretar Majk Pompeo i severnokorejski lider Kim Džong Un na sastanku u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Iz Pjongjanga odlazi zadovoljan u Seul: Pompeo zahvalio Kimu

„Severna Koreja i SAD će formirati radnu grupu koja će raditi na pitanjima denuklearizacije Korejskog poluostrva i mogućnosti održavanja novog samita lidera SAD i Severne Koreje“, navodi se u saopštenju. Osim toga, Pompeo i Kim Džong Un su razgovarali i o mogućem davanju dozvole američkim inspektorima da uđu na nuklearne objekte Severne Koreje.

Kako se navodi, Pompeo je ispričao Mun Džae Inu da je on razgovarao sa Kim Džong Unom o „uzajamnim koracima“. Po mišljenju južnokorejskih eksperata, to može značiti spremnost za kompromis Vašingtona, koji je ranije insistirao na potrebi očuvanja sankcija Severnoj Koreji do njene pune primene nuklearnog razoružanja. Državni sekretar je saopštio da je njegov sastanak sa Kim Džong Unom bio dobar i produktivan. On je naveo da je uloga Seula krajnje važna u procesu denuklearizacije.

Američki državni sekretar Majk Pompeo završio je jutros posetu Severnoj Koreji, gde je razgovarao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom o denuklearizaciji Korejskog poluostrva. To je ujedno bila i četvrta poseta Pompea Pjongjangu.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala