Rusija: Sporazum o Idlibu realizovati po hitnom postupku

© AFP 2023 / Omar Haj KadourTureckie voennыe proekzžaюt čerez severo-zapadnuю siriйskuю provinciю Idlib. Arhivnoe foto
Tureckie voennыe proekzžaюt čerez severo-zapadnuю siriйskuю provinciю Idlib. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporazum o sirijskom Idlibu bilo bi dobro rešiti što pre, ali je pritom veoma važno u tom procesu delovati uravnoteženo kako ne bi došlo do žrtava među civilima, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov.
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas - Sputnik Srbija
Berlin: Sporazum Rusije i Turske o Idlibu mora biti dugoročan

Kako je rekao, te mere koje su preduzete kako bi se formirale zone deeskalacije nasilja, baš kao i demilitarizovana zona u Idlibu, predstavljaju veliki uspeh u cilju sprečavanja mnogobrojnih žrtava.

„Čak su i brojni predstavnici raznoraznih oružanih grupacija u Siriji prihvatili proces pomirenja i prestali sa svojim aktivnostima“, istakao je.

Međutim, kakav će tempo biti rešavanja pitanja poslednjeg uporišta terorista i militanata – pitanje je, ocenio je Bogdanov, ali je dodao i da bi bilo jako važno da to bude što pre.

Podsetimo, predsednici Rusije i Turske Vladimir Putini Redžep Tajip Erdogan dogovoril su se da u Idlibu stvore demilitarizovanu zonu između sirijske opozicije i vladinih snaga, a s tim u vezi potpisan je i mermorandum o stabilizaciji Idlibske zone deeskalacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala