Arhivski dokumenti otkrivaju: SAD planirale nuklearni napad u Vijetnamu 1968.

© WikipediaJužni Vijetnam
Južni Vijetnam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vojska je u jeku rata u Vijetnamu planirala da napadne severnovijetnamske snage uz pomoć nuklearnog oružja, ali je predsednik SAD Lindon Džonson na vreme saznao za tu operaciju i naredio da se ona otkaže, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na arhivske dokumente s kojih je skinuta oznaka poverljivosti.
CIA - Sputnik Srbija
CIA nadgledala SSSR, Nemačku, Japan, SFRJ, Vijetnam...

Prema dokumentima, 1968. godine glavni komandant američkih snaga u Vijetnamu Vilijam Vestmorlend pokrenuo je operaciju pod šifrovanim nazivom „Prelom vilice“ koja je podrazumevala prebacivanje nuklearnog oružja u Južni Vijetnam radi napada na Severni Vijetnam.

Savetnik za bezbednost američkog predsednika Volt Rostov saznao je za plan Vestmorlenda i odmah ga preneo Džonsonu. Američki predsednik je naredio da se operacija otkaže.

„Kada je saznao za realizaciju plana, bio je neverovatno očajan i odmah je poslao Vestmorlendu, mislim preko Rostova, naredbu da otkaže program“, navodi list reči mlađeg sekretara američkog predsednika Toma Džonsona. 

Prema rečima sekretara, Lindon Džonson se plašio da će rat u Vijetnamu prerasti u sukob velikih razmera u koji će se umešati Kina.

„Džonson nikada zaista nije verovao svojim generalima. On je duboko poštovao generala Vestmorlenda, ali nije želeo da tokom rata upravljaju njegovi generali“, naglasio je sekretar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala