EU sprema novi sankcioni režim za upotrebu hemijskog oružja

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije u Briselu
Zastava Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije odobriće 15. oktobra novi mehanizam uvođenja sankcija u vezi sa širenjem i upotrebom hemijskog oružja, navedeno je u petak u saopštenju nakon pregovora.
Sergej Skripalj - Sputnik Srbija
Sergej Skripalj ne veruje da ga je Rusija otrovala

Vlasti Evropske unije saopštile su ranije da će u okviru izrade mera u sferi bezbednosti posle incidenta u britanskom Solsberiju izraditi mere za podršku međunarodnim normama posredstvom „sankcionog režima“ povezanog s hemijskim oružjem. 

„Očekuje se da će Savet usvojiti niz odluka i zaključaka bez razmatranja, uključujući usvajanje novog režima sankcija u vezi sa hemijskim oružjem“, navedeno je u saopštenju. 

U zaključcima koji su odobreni na samitu Evropske unije krajem juna navedeno je da EU „poziva da se što pre usvoji novi režim ograničavajućih mera EU radi rešavanja problema upotrebe i širenja hemijskog oružja“. 

U Solsberiju su 4. marta bili otrovani bivši oficir Državne obaveštajne uprave Rusije Sergej Skripalj, koji je u Rusiji ranije bio osuđen za veleizdaju, i njegova ćerka Julija. London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umešana ruska država, što Moskva kategorički negira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala