Dodik pisao Vučiću: Molim te, odloži posetu

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMilorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga moli da odloži posetu Istočnom Sarajevu, imajući u vidu napade na Vučića koji dolaze ne samo od bošnjačkog naroda, već i od srpskih predstavnika koji ga optužuju za mešanje u izbore i uticaj na volju srpskog naroda u BiH. Vučić je molbu uvažio.

„Iskreno Vas molim da Vašu posetu Istočnom Sarajevu odložite za posle predstojećih izbora. To Vas molim sa istinskom željom i s poštenom namerom da Vas zaštitim od napada svih onih koji ne žele bolju budućnost za srpski narod“, naveo je u pismu Dodik, koji će sutra u Istočnom Sarajevu prisustvovati svečanom otvaranju bolnice „Srbija“.

On je poručio Vučiću da ne dozvoli podele Srba u Republici Srpskoj i Srbiji, jer je to jedan narod, te istakao da je i jedinstvo Republike Srpske i Srbije prirodno i da se ne sme odustati od toga, saopšteno je iz kabineta predsednika Srpske.

Protesti u Bosni-arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Šta se sprema za Srpsku: Obojena revolucija, ako bude tesan rezultat (video)

„Republika Srpska, njen narod i ja, kao njen predsednik, večito ćemo Vam biti zahvalni za bezrezervnu podršku. Hvala za donacije kojima smo izgradili ili rekonstruisali bolnice, vrtiće, škole, domove kulture, puteve, mostove i komunalnu infrastrukturu. Zahvaljujući Vama, narod u Republici Srpskoj oseća podršku i ljubav Srbije“, navodi se u pismu.

Predsednik Republike Srpske ponovo je potvrdio bratstvo sa Srbijom i svoju posvećenost bliskoj međusobnoj saradnji, zbog bolje budućnosti za jedan i jedinstveni srpski narod.

„Dragi prijatelju, molim Vas da se koliko u ponedeljak vidimo u Beogradu i napravimo planove za nastavak saradnje Srbije i Srpske. Takođe Vas molim da ništa ne zamerite narodu Republike Srpske samo zato što neki od opozicionih predstavnika govore loše o Srbiji o Vama lično, jer mi Srbi iz Republike Srpske uvek ćemo gledati u Srbiju kao svetionik slobode i nade za celokupni srpski narod“, naveo je Dodik, prenela je Iskra.

On je obavestio Vučića da bolnica koja će svečano biti otvorena sutra u Istočnom Sarajevu nosi ime „Srbija“.

Vučić: Neću ići

Predsednik Srbije je večeras, na konferenciji za novinare sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, izjavio da je uvažio Dodikovu molbu i da neće otići u Istočno Sarajevo.

„Neću ići. Dobio sam pismo predsednika RS Milorada Dodika neposredno pred ovaj sastanak. Srbija se nije mešala, za razliku od nekih drugih, u izborni proces u BiH“, naglasio je Vučić.

Rekao je da nije zaboravio šta je rekao ljudima i da će na jednom ili više primera shvatiti šta su radili neki na izborima i dokle se išlo kako bi se uticalo pre svega na izbornu volju srpskog naroda.

„Neću im dati priliku da optuže Srbiju. Prihvatio sam molbu i zahtev predsednika Dodika. Neću ići u Istočno Sarajevo“, dodao je on.

„Molim sve Srbe da u demokratskoj atmosferi provedu izbore u RS i želim uspešno okončanje izbora u BiH, kao što želim dobre odnose sa BiH“, kazao je on.

Vučić je najavio da će, oni koji su pokušavali Srbiju da optužbe, krijući neke druge, dobiti odgovarajući odgovor čim se izborni proces završi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala