Koptske vradžbine: Dešifrovan magijski priručnik iz Egipta

© Effy Alexakis / Macquarie UniversityEgipatska magija
Egipatska magija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Drevni papirus s dva oblika nalik pticama, koji se nalazi na Univerzitetu Makveri, napisan je na koptskom i donedavno niko nije uspeo da ga dešifruje. Međutim, upravo je taj alfabet poslužio kao kostur za razotkrivanje...
Meteori  - ilustracija - Sputnik Srbija
Drevni meteorit iz Mesopotamije nosi važnu poruku? (foto)

Prevodioci sa Univerziteta iz Strazbura predvođeni Korhijem Dosom uspeli su da dešifruju zbunjujući kod koji je u javnosti prvenstveno prepoznat zbog navedenih struktura koje su, po mišljenjima nekih, povezane lancem.

Rad o ovom dokumentu izašao je u časopisu „Žurnal za koptske studije“. Pretpostavlja se da je star oko 1.300 godina, što ne znači da nije reč o kopiji nekih ranijih dokumenata.

U vremenima kada je hrišćanstvo bujalo na severu Afrike, autori su se odlučili na skrivanje i šifrovanje, da ne bi prošli kao njihovi prethodnici gnostici s apokrifnim jevanđeljima. Tako se krilata stvorenja gledaju, odmeravaju i udovima okružuju, najverovatnije vezana lancem. Desna kreatura ima dva uha ili roga, obe krase perje i ljuske, a pretpostavlja se da su različitih polova.

Zašto tolika simbolika i šifrovanje?

Verovatno jer je u pitanju magijski priručnik napisan na koptskom, što nije bilo preterano popularno u tom vremenu. „Pozivam se na tebe, poznatog kao Hrista, Boga Izraelovog…“ Kasnije se spominju razrešenje, deca Adamova, pa se pretpostavlja da pasus ima veze s progonom iz rajskog vrta.

Navodi se i Ahitofel, čovek koji je izdao kralja Davida, ali bez dodatnih objašnjenja. Tako da definitivno postoji povezanost između ritualne magije i pojedinih delova same Biblije.

Kao da je reč ili o zabranjenoj praksi ili o poštovanju prirodnih sila. Doso tumači kako je ovo zapravo samo delić većeg teksta, možda čak i magijskog obrednika za neku širu svrhu, ali na temelju ovih fragmenata teško je davati veće zaključke.

Ljubavna magija Kopta, hrišćana i Egipćana

Jedno je sigurno, naslovna slika služi da se impresionira polaznik ili praktikant i da pre rituala bude uljuljkaniji u željenu atmosferu. Doso smatra da dešifrovani materijal ima veze s ljubavnom magijom.

„Hrišćanski tekstovi iz Egipta u kojima se koriste ljubavne čarolije impliciraju kako nije problem u ljubavi, već u nedostupnosti — muškarac nema pristup devojci zato što nisu venčani, zato što je pod nečijom zaštitom ili zato što je udata za nekog drugog“.

Arheološko iskopavanje - Sputnik Srbija
Pronađen „sveti gral“: Rešena 558 miliona godina stara misterija

Zato se magijom razbijaju ljubavni trouglovi ili se „omađija“ željena osoba.

Zanimljivo, naučnici kao misteriju navode i sam dolazak papirusa u njihove ruke.

Naime, ne postoje dokumenti o donaciji ili otkupu priručnika na Univerzitetu. Samim tim, nije jasno kako se našao u arhivi. Smatra se da je dospeo u Australiju do 1985. godine, kao zaseban papirus ili deo nekog većeg zapisa, poput recimo „Priručnika za ritualne moći“.

Kako Uneskov sporazum o antikvitetima brani skladištenje svih artefakata koji su nakon 1972. napustili zemlju porekla, naučnicima trenutno odgovara situacija u kojoj nije poznat datum prijema. U suprotnom bi isti bio dodeljen Ministarstvu antikviteta Egipta, pa bi ekspertiza bila značajno otežana.

Bilo kako bilo, ovo je jedan od najznačajnijih fragmenata ritualne i ljubavne magije iz navedenog razdoblja, koji verno pokazuje kako se gnostička i staroegipatska magija razvijala i spajala s novonastalom tradicijom hrišćanstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala