Vučić otkrio šta će tražiti od Putina u razgovoru u četiri oka

© Tanjug / Rade PrelićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u Moskvi tražiti konkretnu političku podršku za Srbiju i da veruje da će je od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i dobiti, kao što je to bilo i u prethodnom periodu.
Park Zarjadje u Moskvi - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Vučić i Biković na kafi u centru Moskve (foto)

„Došao sam da tražim podršku za Srbiju, konkretnu političku podršku za Srbiju. Verujem da ćemo je od predsednika Putina dobiti kao što smo je imali u prethodnom periodu“, odgovorio je Vučić na pitanje novinara da li će od Putina tražiti konkretnu podršku kada je reč o dešavanjima na KiM, prenosi Tanjug.

Vučić je ukazao da su danas drugačije okolnosti i prilike, „više je tenzija i važno je da o svemu tome razgovaramo, o svim pojedinačnim događajima koji su prethodili našem susretu, ali i o svemu onome što bi moglo da se dogodi ubuduće“.

Predsednik Srbije je rekao da on radi konkretno i da predsednik Rusije Putin takođe radi konkretno i naveo da šef ruske države nije čovek koji voli „okolo-naokolo priče“.

Kada god smo razgovarali, kazao je predsednik Vučić, to smo radili veoma konkretno o svakom pitanju i o svakoj temi.

Vučić je rekao da je situacija u regionu Balkana ozbiljna, da imamo ozbiljne političke probleme i da zato treba meriti svaki politički potez i svaku reč, a da će sa ruskim predsednikom sutra razgovarati i o tome i o bilateralnim odnosima i mnogobrojnim projektima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kremlju - Sputnik Srbija
Vučić doputovao u Moskvu, sa Putinom o porastu napetosti na Balkanu

„U trenutku kada imamo ekonomski napredak i kada time možemo da budemo zadovoljni, imamo značajne političke probleme u regionu i mnogo toga što nije sigurno kakav bi ishod bio u slučaju narušavanja stabilnosti. U tom smislu susret sa Putinom je veoma značajan“, objasnio je Vučić novinarima u Moskvi.

Razgovaraće, kako je istakao, i o bilateralnim odnosima koji su politički dobri, ali mogu biti i bolji.

On je dodao da će sa Putinom razgovarati i o mnogim projektima.

Kako je rekao, Srbija je na ruskim televizijama među glavnim temama, ne samo zbog njegove posete, već i zbog svega što se zbiva oko nas, zbog nedavne situacije na Kosovu i provokacija Hašima Tačija.

„Pokušavamo da pronađemo najbolje rešenje za naše građane, kako da sačuvamo živote građana, ali i stabilnost i mir“, naglasio je on.

Vučić je da će u razgovoru sa predsednikom Rusije pokrenuti i temu zapošljavanja većeg broja srpskih radnika u Rusiji.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Otvorićemo školu srpskog jezika u Moskvi

„Mislim da sutra sa predsednikom Putinom možemo da pokrenemo razgovor o tome kako da omogućimo ’postojanje‘ srpskih radnika u Rusiji“, rekao je Vučić za televiziju „Pink“ nakon susreta sa srpskim privrednicima u jednom restoranu u Moskvi.

Kako je naveo, naše građevinske firme, poput „Puteva Užice“, zapošljavaju svega sedam do osam odsto Srba, zapošljavaju radnike iz zemalja centralne Azije, „jer mi ne možemo da dobijemo papire“.

„Ako dobijemo papire za jednu lokaciju, ne možemo za drugu. O tome pet godina razgovaramo sa Rusima, a oni su govorili da to ne može zbog Svetske trgovinske organizacije. Pokušaću da sa predsednikom Putinom ponovo pokrenem tu temu“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da će prvo imati razgovor u četiri oka sa Putinom, a potom i sastanak delegacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala