Cena nafte uskoro može vrtoglavo da poraste

© AFP 2023 / ATTA KENARETanker
Tanker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nove američke sankcije Iranau ozbiljno će uticati na cenu nafte i čitav Bliski istok, izjavio je u intervjuu Sputnjiku zamenik šefa diplomatije Irana Abas Arakči.
Iranske rakete - Sputnik Srbija
Iran izveo raketni napad na teroriste u Siriji (video)

„Nisam ekspert u tom pitanju. Međutim, mislim da je to očigledno i mnogi predviđaju da će Iran ispasti sa tržišta. To će se ozbiljno odraziti na tržištu, uključujući i cenu nafte“, saopštio je diplomata.

Odgovarajući na pitanje da li Iran namerava da realizuje pretnje o zatvaranju Ormuskog moreuza, Arakči je naglasio da to nije „pretnja“, već „realnost“.

„Očigledno da sve zemlje regiona Persijskog zaliva žele da prodaju svoju naftu i da je svetu potrebna nafta i drugi energetski resursi regiona. Zato mi treba da radimo tako da u regionu svi budu srećni i zadovoljni dogovorima. Svi dogovori treba da budu sveobuhvatni. Ako isključite jednu državu i uradite tako da prodaja nafte jedne zemlje dostigne nulu, kao što to želi predsednik Tramp, to će stvoriti problem za čitav region. To je očigledno. Za to nisu potrebni dokazi“, saopštio je visoki diplomata.

Podsetimo cena nafte je krajem prošlog meseca dostigla 80 dolara za barel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala