Bivši šef MI6 žali što je „pomogao“ Putinu 2000. godine

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Toni Bler
Vladimir Putin i Toni Bler - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši rukovodilac britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Dirlav je govorio o zajedničkoj poseti Marijinskom pozorištu Vladimira Putina i tadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera 2000. godine, piše „Tajm“.
Toni Bler - Sputnik Srbija
Bler predsednik Premijer lige?

Ričard Dirlov se nalazio na čelu MI6 u periodu od 1999. do 2004. godine. Bivši šef specijalne službe izjavio je da mu se tokom predsedničke kampanje u Rusiji 2000. godine obratio „jedan od visokih zvaničnika specijalne službe u Londonu“ i interesovao se „da li će Bler posetiti premijeru Sergeja Prokofjeva ’Rat i mir‘ u Marijinskom pozorištu u Sankt Peterburgu zajedno sa Putinom“, piše list.

„Dugo smo razgovarali u Londonu da li Toni Bler treba da prihvati poziv i odlučili da je to neobična i jedinstvena mogućnost i prihvatili poziv“, rekao je Dirlav i dodao da su kasnije u Londonu „jako zažalili“ zbog svoje odluke da „pojačaju“ reputaciju novog ruskog predsednika.

„Međutim, ne zaboravljajte da je to bio period kada su odnosi sa Rusijom bili prilično dobri“, rekao je bivši šef MI6 i podsetio da su se kasnije desile stvari kao što je odbijanje ekstradicije Borisa Berezovskog, boravak u Britaniji Ahmeda Zakajeva i ubistvo Aleksandra Litvinjenka.

Dirlav je podsetio da su se dobri odnosi tokom godinu, godinu i po pretvorili u zategnute i veoma komplikovane.

Kremlj nije želeo da komentariše izjavu Dirlava.

„Ne znamo da MI6 daje dozvolu premijeru kako da se ponaša na nekom događaju. To je nova informacija. U ostalom, to nije povod za naše komentare“, saopštio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala