SPUTNJIK U SKOPLJU: Izlaznost do 13 sati 15,93 odsto, registrovana četiri incidenta (video)

© Sputnik / Dejan SimićSkoplje na dan referenduma u Makedoniji.
Skoplje na dan referenduma u Makedoniji. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građani Makedonije izlaze na referendum na kome bi trebalo da se izjasne o tome da li podržavaju sporazum između Skoplja i Atine o promeni imena te bivše jugoslovenske republike. Kako javlja izveštač Sputnjika iz Skoplja, izlaznost do 13 časova je 15,93 odsto. Na ulicama Skoplja je mirno, a ispred zgrade Sobranja zasad nema okupljanja građana.

Na konferenciji za medije DIK, saopšteno je da im je stiglo sedam prigovora zbog povrede biračkog prava, od kojih su tri odbijena, a četiri se obrađuju.

Makedonski mediji javili su i da je zabeležen prvi incident, kada je privedena jedna osoba u skopskom naselju Novo lisiče zbog verbalnog sukoba sa članovima biračke komisije. 

Policija je potvrdila da je 22-godišnji K. Ž. iz Skoplja na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Lazo Angelovski“ vređao građane koji došli da glasaju i fizički napao policajca.

On je priveden u policijsku stanicu u opštini Aerodrom, kojoj pripada naselje Novo lisiče.

© Sputnik / Dejan SimićSkoplje na dan referenduma u Makedoniji
Skoplje na dan referenduma u Makedoniji  - Sputnik Srbija
Skoplje na dan referenduma u Makedoniji

Portparol makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Toni Angelovski izjavio je da su dosad na referendumu registrovana još tri incidenta.

Angelovski je naveo da je 80-godišnji muškarac u mestu Zubovce kod Gostivara prijavio da ga je u vezi s referendumom vređala 64-godišnja S. M, koja je pozvana u policijsku stanicu, i dodao da se radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

„U Strugi je prijavljeno fotografisanje mobilnim telefonom sa terase zgrade blizu biračkog mesta u Osnovnoj školi ’Braća Miladinovci‘. Odmah su preduzete mere i lica su odvedena u policijsku stanicu“, rekao je Angelovski.

On je kazao da se treći incident dogodio na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Vanče Prće“ u Štipu, gde je B. O. prijavio da ga je prilikom dostave hrane biračkom odboru fotografisao i vređao E. S, koji se sada nalazi u policijskoj stanici.

Ekipa Sputnjika pratiće u kakvoj atmosferi protiče referendum, kakva je izlaznost, ali i situacija na ulicama makedonske prestonice.

© Sputnik / Dejan SimićGlasanje u Makedoniji
Glasanje u Makedoniji - Sputnik Srbija
Glasanje u Makedoniji

Na našem portalu iz minuta u minut uz najnovije informacije pogledajte fotografije i video-klipove sa terena, dok na našem nalogu na Fejsbuku pratite uživo uključenja naših novinara.

Građani će se na pitanje „Da li ste za ulazak u EU i NATO, uz prihvatanje dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?“ moći da se izjasne na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

Glasačka mesta su otvorena u 7 sati, a građani Makedonije će moći da glasaju do 19 časova.

© Sputnik / Dejan SimićGlasačka kutija
Glasačka kutija - Sputnik Srbija
Glasačka kutija

U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

Gotovo tri decenije od spora sa Grčkom, koja je kočila evroatlantske integracije Makedonije zbog imena, ta zemlja je na političkoj prekretnici, a referendum se odvija u atmosferi političkih podela, koje je ovaj sporazum još više produbio.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala