Erdogan otvorio najveću džamiju u zapadnoj Evropi

© AP Photo / Presidential Press ServiceDžamija u Kelnu, najveća u zapadnoj Evropi
Džamija u Kelnu, najveća u zapadnoj Evropi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan svečano je danas u Kelnu otvorio džamiju, najveću u zapadnoj Evropi, uz jako prisustvo policije koja je razdvajala njegove pristalice i protivnike.

U svom govoru posvećenom nemačko-turskom prijateljstvu, Erdogan je svoju višednevnu posetu Nemačkoj opisao kao prelepu i izuzetno uspešnu u, kako je naveo, kritičnoj fazi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Izručite guleniste; Merkelova: Oslobodite Nemce!

On je pozdravio 3,5 miliona svojih sunarodnika, braće, kako je rekao, koji žive u Nemačkoj i zahvalio „svom prijatelju“ predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru koji ga je, kako kaže, veoma učtivo primio, prenose nemački mediji.

Ocenio je i da su razgovori s kancelarkom Angelom Merkel protekli veoma dobro, uprkos nekim nesuglasicama. On je rekao da je sa oboje nemačkih zvaničnika razgovarao o važnim temama, kao što su ekonomske investicije i o tome kako se efikasno boriti protiv rasizma i islamofobije.

Erdogan je pozvao Turke u Nemačkoj da se bolje integrišu u nemačko društvo, a založio se i za dvojno državljanstvo.

Takođe je pozvao da se zauzme zajednički stav protiv rasizma i kritikovao ponašanje Nemaca prema fudbalerima Mesutu Ozilu i Ilkaju Gundoganu, koji su posle fotografisanja s njim bili izloženi jakim kritikama, preneo je Tanjug.

„Samo zbog toga su isključeni iz društva. Za to nemam razumevanja“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je ponovo zatražio i odlučnu borbu protiv pristalica Gulenovog pokreta, koji Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u Turskoj pre dve godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala