Nemci spremili zamku za Erdogana

© REUTERS / HANDOUTRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Među novinarima koji prisustvuju konferenciji za novinare predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i nemačke kancelarke Angele Merkel neće biti turski novinar Džen Dundar, kako su mediji prvobitno javili, nakon što se saznalo da turski predsednik razmišlja o otkazivanju konferencije ako se on pojavi.

Ranije su mediji preneli da će među novinarima koji će prisustvovati konferenciji verovatno biti i Džan Dundar, turski novinar poznat kao Erdoganov kritičar.

Saopšteno je i da je Vlada odobrila Dundaru akreditaciju za konferenciju, dok sa druge strane, on nije odgovarao na telefonske pozive kako bi potvrdio tu informaciju.

Međutim, Dundar se nešto kasnije ipak oglasio, rekavši da su ga nemačke kolege ubedile da će oni u njegovo ime postaviti Erdoganu pitanja, prenosi AP.

Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Ankara i Berlin zajednički se zalagali za kupovinu ruskog gasa

Dundar i njegov kolega iz turskih novina „Džumrijet“ Erdem Gul osuđeni su 2016. godine na po pet godina zatvora zbog objavljivanja snimka u kojem se vidi da turska obaveštajna služba transportuje oružje u Siriju.

Njih dvojica su oslobođeni u žalbenom postupku i Dundar je napustio zemlju.

Vrhovni sud Turske ga je u martu osudio na 20 godina zatvora zbog špijunaže.

Zbog Erdoganove posete brojne ulice u Berlinu su zatvorene za posetu, a duž trase kojom bi turski predsednik trebalo da prođe nalaze se demonstranti koji nose turske zastave i postere Erdoganovih političkih suparnika.

Turski list „Jeni Asir“ objavio je da je turska obaveštajna agencija MIT dala Nemačkoj spisak sa imenima 69 osoba osumnjičenih za terorizam, kao i da će Erdogan tražiti od Merkelove da ih izruči.

Na toj listi, kako se navodi, nalazi se i Dundar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala