Ekstremisti „Desnog sektora“ napali hram Ukrajinske pravoslavne crkve

© Sinodalno informativno-prosvetiteljsko odeljenje UPCVernici ispred Svetotrojickog manastira u Ukrajini
Vernici ispred Svetotrojickog manastira u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ekstremisti iz „Desnog sektora“ zauzeli su hram kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Ivanovo-frankovskoj oblasti u Ukrajini, a nekoliko vernika je ozbiljno povređeno, saopšteno je na sajtu Ukrajinske pravoslavne crkve.
Spomenik svetom knezu Vladimiru u Kijevu - Sputnik Srbija
Kijev počeo popis imovine kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve

„Danas, 28. septembra, oko 13 časova po lokalnom vremenu, desničari iz ’Desnog sektora‘ su u zaseoku Bogorodčani u Ivanovo-Frankovščini zauzeli Hram Svete Trojice Ukrajinske pravoslavne crkve. Polomljena su vrata, razbijeni prozori, a vernici su pretučeni. Jedan muškarac je dobio potres mozga, a jednom je slomljena ruka. Napadači su, takođe, povredili nastojnika hrama, protojereja Vladimira Šuvara“, navedeno je u saopštenju.

Ekstremisti su, prema navodima očevidaca, uspeli da uđu u Crkvu kroz unutrašnje dvorište, a zatim su izazvali tuču s vernicima koji su bili unutra, nekoliko ljudi je ozbiljno povređeno. 

Situacija u Hramu je i dalje napeta.

Ranije je namesnik Kijevo-pečerske lavre, mitropolit višgorodski i černobiljski Pavel saopštio da ekstremisti prete da će zauzeti lavru i druge hramove i manastire koji se nalaze pod okriljem Ukrajinske pravoslavne crkve. Situacija u vezi s Ukrajinskom pravoslavnom crkvom se zaoštrila posle saopštenja Carigradske patrijaršije da počinju pripreme za priznavanje ukrajinske autokefalnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala