Majmunske boginje stigle u Evropu, a srpski epidemiolog dao važno upozorenje

CC0 / Wikipedia/ https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/index.html / Bolesnik sa majmunskim boginjama
Bolesnik sa majmunskim boginjama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Majmunske boginje ili mankipoks, virusno oboljenje slično velikim boginjama, za koje ne postoji vakcina i od koje u Africi premine jedan od deset obolelih, pojavila se u Velikoj Britaniji, a Ministarstvo zdravlja Srbije naložilo je mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima usled pojave prvih slučajeva majmunskih boginja u zemljama zapadne Evrope.

Epidemiolog Zoran Radovanović u razgovoru za Sputnjik ističe da bez obzira na sličnost u izgledu sa velikim boginjama, nema mesta panici i da je rizik od epidemije gotovo isključen.

„To je bolest koji se prenosi sa životinje na životinju, a izuzetno retko može da se prenese sa životinje na čoveka, a još ređe sa čoveka na čoveka. To je prevashodno bolest životinja. Međutim, desilo se da Nigerijac, mornarički oficir, ode na dodatno školovanje u Britaniju u pomorsku bazu i tamo se ospe, a drugi zabeleženi slučaj u Britaniji je građanin koji je bio u Africi i tamo se zarazio“, objašnjava Radovanović.

On objašnjava da čovek može da se zarazi kontaktom, kapljicama, ako jede nedovoljno pečeno majmunsko meso ili meso većih glodara, ali rizik da čovek oboli je veoma mali, a pogotovo da se prenosi među ljudima.

„Tako je bar za sada. Nije isključeno da u budućnosti virus mutira, da izmeni svoje osobine i da postane lako prenosiv. U sadašnjim okolnostima, ne treba očekivati epidemije“, kaže Radovanović.

Majmunske boginje izgledom liče na ovčije i na velike boginje, ali je smrtnost u poređenju sa velikim boginjama neuporedivo manja.

„Smrtnost je jedan odsto. Dakle, iako se oboli, skoro uvek se preživi. Za Evropu rizik je izuzetno mali i verujem da će u Britaniji to ostati na ovoj sadašnjoj poziciji, ili da će se zaraziti jedna ili dve osobe i da će na tome će ostati", smatra Radovanović.

On naglašava da vakcina protiv majmunskih boginja ne postoji jer je bolest bila veoma retka, ali je poslednjih godina postala češća što se dovodi u direktnu vezu sa krčenjem šuma.

„ Veruje se da bi vakcina protiv velikih boginja mogla bar delimično da bude delotvorna, zato što su u pitanju slični virusi. Bolest u oba slučaja počinje temperaturom, pojavljuje se ospa čiji je izgled veoma sličan, ospa prolazi kroz razne faze i završava se krastom, a i  raspored ospi je takođe sličan. Ipak ove dve vrste boginja ne treba porediti zato što su velike boginje veoma ozbiljna bolest. Smrtnost je 20-50 odsto, a kod majmunskih je smrtnost veoma mala. Takođe, velike boginje se prenose sa čoveka na čoveka, dok je kod majmunskih izuzetno retko da čovek zarazi čoveka", napominje Radovanović. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala