Erdogan: Uvešćemo sigurne zone u Siriji istočno od Eufrata

© AP Photo / Presidential Press ServicePredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska će istočno od reke Eufrat u Siriji preduzeti akciju i uvesti sigurne zone kao što je učinila na severozapadu te zemlje, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, izvestili su državni mediji u Turskoj.

Kako podseća Rojters, Turska je početkom godine izvela vojne operacije kako bi preuzela kontrolu nad sirijskim regionom Afrin od Kurdske narodne odbrane (JPG), snage koju zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Turska vojska - Sputnik Srbija
Turski predsednik: Sa Rusijom ćemo rešiti problem Idliba

„Ako bog da, u budućnosti ćemo povećati broj sigurnih zona u Siriji u području istočno od Eufrata“, kazao je Erdogan u Njujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini UN.

Agencija podseća da je Turska pre operacije u regionu Afrin izvela i operaciju pod nazivom „Štit Eufrata“ usmerenu i protiv boraca JPG i boraca DAEŠ-a istočno od Afrina.

Erdogan je, kako se napominje, upozoravao i ranije na nove vojne operacije protiv JPG duž granice sa Sirijom i, ukoliko je neophodno, i u severnom Iraku, preneo je Tanjug.

Širenje turske vojne kampanje na mnogo veću teritoriju koja je pod kontrolom JPG istočno od Eufrata, sa sobom nosi rizik suprotstavljanja snagama SAD koje su raspoređene na tom području.

JPG je glavni saveznik SAD u borbi protiv DAEŠ-a u Siriji, zbog čega Ankara negoduje, s obzirom na to da JPG vidi kao ogranak ekstremističkih grupa koje su godinama izazivale pobune na jugoistoku Turske.

Erdogan je ovo izjavio nedelju dana nakon što je zajedno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom postigao sporazum na osnovu kog će udruženim snagama turske i ruske trupe podržati demilitarizaciju zona u Idlibu, severozapadnom sirijskom regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala