Klimkin objavio tajni plan za uspostavljanje mira u Donbasu

© Sputnik / Nancy Siesel / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin ispričao je o planu za obnovu mira u Donbasu, koji je Kijev razvio u saradnji sa zapadnim partnerima.

U emisiji na radiju „Novo vreme“ ukrajinski ministar je izjavio da plan koji je „pripremljen odavno“ predviđa prisustvo vojne, policijske i međunarodne administracije u Donbasu, koja će zameniti vlast samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR).

Poslednje dve tačke on je nazvao „megaprincipijelnim“.

Prema njegovim rečima, nacrt rezolucije UN o mirovnoj misiji u Donbasu trebalo bi da dođe od Ukrajine i njenih zapadnih partnera.

Osim toga, Klimkin je isključio predlog Rusije o zaštiti mirovnih snaga Specijalne posmatračke misije OEBS-a.

„Ali po definiciji to ne mogu biti mirovnjaci koji samo štite misiju OEBS-a… Ne mogu biti mirovne snage koje sede duž kontakt-linije… Mora postojati, makar i konzistentan, ali proces ulaska na čitavu okupiranu teritoriju“, naglasio je ukrajinski ministar.

On je dodao da nacrt rezolucije neće biti posebno unet u UN, da Rusija ne bi mogla da predloži svoje kompromise.

U septembru 2017. predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je raspoređivanje mirovnih snaga UN na kontakt-liniji u Donbasu kako bi se osigurala bezbednost posmatrača OEBS-a. Kijev insistira na raspoređivanju misije na celoj teritoriji Donbasa i na granici sa Rusijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala