Snažne poruke Lavrova i Dodika o ključnim pitanjima na Balkanu (video, foto)

© Sputnik / Aleksandar MilačićSergej Lavrpv i Milorad Dodik
Sergej Lavrpv i Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajednički stav Republike Srpske i Rusije je da visoki predstavnik međunarodne zajednice i strane sudije u Ustavnom sudu treba da odu iz BiH i da je nedopustivo mešanje sa strane u unutrašnje odnose u toj državi, saopšteno je na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika RS Milorada Dodika i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

„Ruska Federacije je za nas prijatelj i želimo da razvijamo svake moguće odnose, pre svega ekonomske, ali i kulturne, političke i svake druge odnose“, rekao je Dodik i dodao da je Republika Srpska onemogućila BiH da uvede sankcije Rusiji.

Dodik je odbacio bilo kakve spekulacije i tvrdnje koje govore o lošem uticaju Rusije na RS i istakao da je Rusija za RS prijatelj, koji pomaže na svim nivoima.

Odbacivši bilo kakve tvrdnje o ruskom uticaju na Republiku Srpsku, Dodik je odbacio i navode da je „ruski čovek“, te istakao da je „srpski čovek i da poštuje i voli Rusiju“ i da je „veštačka i nametnuta ta priča zbog antiruske histerije“.

On je odbacio bilo kakve tvrdnje o negativnom ruskom uticaju i istakao da je saradnja veoma korisna i da se odvija po jasnim i poštenim pravilima.

„Kada ovde imate prisustvo Zapada, a nijednog ruskog vojnika, smešno je govoriti o ruskom mešanju. RF ovde ne podržava medije koji su u funkciji destabilizacije sistema, to rade, pre svih, zapadni izvori, stara američka administracija i Velika Britanija“, naveo je Dodik.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov u Sarajevu: Rusija podržava celovitu BiH i punomoćje dva entiteta (video)

„Danas smo razgovarali o dostignućima koji smo imali i našim planovima za budućnost RS“, rekao je Dodik i naglasio da posebnu zahvalnost Rusiji duguje za veto koji je uložila na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti.

„Želim da zahvalim u ime srpskog naroda i RS. To pitanje za nas će ostati večito upisano kao dokaz našeg prijateljstva“, kazao je Dodik.

Rekao je da je su dve delegacije razgovarale o ekonomskim pitanjima i o tome kako dalje sarađivati.

Lavrov je rekao da mu je drago da se nalazi u BiH, te da je sa predsednikom Srpske razmotren odnos centralnih vlasti BiH i vlasti Republike Srpske.

„Mi smo zainteresovani da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmene sa BiH se umnogome odnosi na RS, a to se pre svega odnosi na voće i povrće“, rekao je Lavrov i dodao da je bilo govora o tome da se što pre stvore uslovi za izvoz mesa i mleka.

Lavrov je podsetio da je sa „Gaspromom“ potpisan sporazum o gradnji fabrike u Zvorniku, naglašavajući da se nada da će se tečni gas iz te fabrike koristiti u Srpskoj, ali i u Srbiji.

Na sastanku su razmotrena i regionalna pitanja, a kako je rekao Lavrov, bilo kakve reforme u BiH su moguće uz dogovor dva entiteta i tri naroda, te naglasio da se Rusija zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Banjaluka spremna za ruskog šefa diplomatije - Sputnik Srbija
Zastave Rusije vijore se Banjalukom

Lavrov je rekao da je nedopustivo nametanje stavova sa strane i iznošenje stavova da li je neko na strani ili protiv Rusije. 

Ruski šef diplomatije je naglasio i da se „apsolutno podudaraju naši stavovi i prema drugim pitanjima na Balkanu“, precizirajući da je reč o Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori.

„Apsolutno smo ubeđeni da pitanja treba da se rešavaju uz uzajamnu saglasnost učesnika, a nedopustive su akcije spoljnih aktera koji pokušavaju narodima na Balkanu da nametnu ono: ’Ili ste sa nama, ili ste sa Rusijom‘“, rekao je on.

Lavrov je kazao da se slaže sa Dodikom i da Rusija uvek radi pošteno i poštuje svoje obaveze i da se to u potpunosti odnosi na i Dejtonski sporazum.

„Ne pokušavamo mi da očuvamo protektorat nad BiH. Naprotiv, svuda, u svim formatima borimo se za očuvanje osnovnih principa Dejtona, a to znači dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, zaključio je šef ruske diplomatije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala