Izraelski vojni zvaničnici: Sirijski PVO ispalio 20 raketa nakon odlaska izraelskih aviona

© Sputnik / Aleksandr Tarasenkov / Uđi u bazu fotografijaIzviđački avion Il-20
Izviđački avion Il-20 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelska vojska je u Moskvu donela podatke prema kojima je sirijska protivvazdušna odbrana u noći kada je oboren ruski Il-20 ispalila više od 20 raketa i to kada su izraelski borbeni avioni već počeli da sleću u svoje baze, izjavio je visoko rangirani izvor u izraelskoj armiji.

On je dodao da je Il-20, prema podacima Tel Aviva, bio daleko od zone izvođenja izraelske operacije i rekao da su dejstva sirijske protivvazdušne odbrane „nerazumna i neprofesionalna“. 

Izraelska vojska insistira na tome da je upozorila svoje ruske kolege o vazdušnom napadu tokom kojeg je u Siriji oboren ruski avion Il-20 mnogo pre početka operacije.

Na brifingu je izvor u komandi vojske osporio tvrdnje Moskve da izviđački avion ruskih vazduhoplovnih snaga nije imao vremena da pobegne od paljbe zbog neblagovremenog upozorenja iz Tel Aviva.

On je rekao da je izraelska vojska obavestila nadležne ruske službe o napadu mnogo pre nego što on dogodio, a ne svega jedan minut pre napada.

Zgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Izrael predao Rusiji informacije o incidentu u Siriji

Predstavnici izraelske vojske su na sastancima u Moskvi pokušali da dokažu da su neosnovane optužbe da su njihovi avioni ruski Il-20 koristili kao štit od sirijske protivvazdušne odbrane. 

„Tokom svih sastanaka naglašavali smo da nema osnova da se tvrdi da je u pitanju izraelska provokacija, ili da su izraelski avioni na bilo koji način koristili ruski Il-20 kao štit. Mi smo izneli dokaze koji opovrgavaju tu priču, koja nema veze sa stvarnošću“, rekao je oficir. 

Prema njegovim rečima, izraelska vojska smatra da je pitanje od prvostepenog značaja da se očuva sloboda dejstava u Siriji, o čijem je ograničavanju bilo reči nakon obaranja ruskog aviona. 

„Za nas je veoma važno da nastavimo efikasno da koristimo mehanizam za izbegavanje sukoba s Rusijom koji imamo i koji je pokazao svoju visoku efikasnost tokom protekle tri godine“, rekao je on. 

Izraelski vojni zvaničnici su ocenili da su razgovori koje su održali u Moskvi o obaranju Il-20 u Siriji bili profesionalni, a da su njihove ruske kolege „dobro prihvatile“ informacije koje su predali.

Izvor u komandi izraelske armije izjavio je da je osnovna svrha posete Moskvi delegacije na čelu sa komandantom Vojnog vazduhoplovstva Izraela Amikamom Norkinom bilo izjavljivanje saučešća zbog pogibije 15 članova posade ruskog izviđačkog aviona i pružanje dokaza o nevinosti Izraela u tom incidentu.

„Diskusija je bila profesionalna i čini nam se da je ruska strana dobro primila informacije koje smo dali“, rekao je on na brifingu posle posete.

Igor Konašenkov - Sputnik Srbija
Ruska vojska objasnila zašto sirijski PVO nije mogao da prepozna Il-20

Izraelski vojni zvaničnik takođe je negirao izveštaje u arapskoj štampi da je Rusija odbacila argumente Izraelaca koji govore da je glavni uzrok tragedije nasumična paljba protivvazdušne odbrane Sirije, koja je odbijala njihov napad na objekat u Latakiji.

Oficir je takođe izjavio da je Izrael spreman da Rusiji obezbedi dodatne informacije koje bi mogle biti potrebne u istrazi o obaranju Il-20.

Mehanizam za sprečavanje konfliktnih situacija između vojski Rusije i Izraela nastavlja da radi uprkos incidentu sa Il-20, ali se može korigovati uzajamnim pristankom, rekao je on.

Prema njegovim rečima, hitna linija koja funkcioniše već tri godine poslednji put je korišćena pre oko sat vremena. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23 sata po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u avio-bazu Hmejmim. Avion se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.

U isto vreme, kako je saopštilo Ministarstvo, četiri izraelska lovca F-16 napala su sirijske objekte u Latakiji. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su ga izložili napadu sirijske protivvazdušne odbrane. Il-20 je oboren raketom iz kompleksa S-200. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je u telefonskom razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izrazio spremnost da Rusiji preda sve informacije neophodne za istragu o padu aviona Il-20 i predložio da u Moskvu uputi komandanta vojne avijacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala