SAD: Sa Kosova otišlo više od 400 ljudi u redove DAEŠ-a

© Sputnik / Sarah NureddinZastava DAEŠ-a
Zastava DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa teritorije Kosova u Siriju i Irak su prošle godine otišle 403 osobe, sa ciljem da se bore u redovima takozvane Islamske države (DAEŠ) i Nusra fronta, a poginulo ih je 74, navodi se u izveštaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. godinu, koji je predstavljen u Vašingtonu.

Prema podacima Stejt departmenta, na Kosovo se vratilo 133, dok je njih 196 ostalo u konfliktnim zonama.

Pripadnik terorističke OVK na KiM 1999. godine - Sputnik Srbija
Opasno „osinje gnezdo“: Ko dirne u poseban spisak na Kosovu — precrtan je

U izveštaju se takođe ocenjuje da je Vlada Srbije preduzela korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma, prenosi Tanjug.

Navodi se da u Srbiji tokom 2017. godine nije bilo terorističkih napada i da je nivo aktivnosti u vezi s regrutacijom boraca za DAEŠ bio nizak.

Najveće pretnje od terorizma u Srbiji, prema podacima iz ovog izveštaja, ostaju potencijalno kretanje novca i oružja preko njene teritorije, povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.

U izveštaju se navodi da je vlada u Beogradu preduzela korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma, usvajanjem Nacionalne strategije za sprečavanje i odgovor na terorizam u periodu od 2017. do 2021. godine, ali i nastavljanjem saradnje s međunarodnim partnerima, uz poseban fokus na sprovođenje zakona i napore u oblasti sajber-bezbednosti.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala