Kecmanović odgovorio sarajevskom profesoru: Nisu Bošnjaci već Srbi osnova svih naroda u BiH

© SputnikProfesor Nenad Kecmanović
Profesor Nenad Kecmanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nisu Bošnjaci osnova Srba i Hrvata, već su Srbi osnova svih naroda u BiH, kazao je za RTRS univerzitetski profesor Nenad Kecmanović.

On je reagovao na tvrdnje profesora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadina Lavića koji je izjavio da su „Bošnjaci u Bosni osnova iz koje su vremenom postali današnji Bošnjaci, bosanski Hrvati i Srbi“.

„Ni Srbi ni Hrvati nisu postojali na ovim prostorima sve do perfidnog prevođenja bošnjačkih pravoslavaca i katolika u srpske i hrvatske redove“, kazao je Lavić.

Srpski grb - Sputnik Srbija
Podvala sa opasnim namerama: Zašto ne postoje srpski Bošnjaci, a postoje bosanski Srbi

Kecmanović ističe da, ako ijedan od tri naroda u BiH polaže pravo na kontinuitet sa srednjovekovnim korenom, onda su to ponajmanje upravo Bošnjaci, koji zato pate od nesigurnog identiteta, prenosi Iskra.

„Tvrtko Kotromanić je bio srpski kralj Bosne, a u Povelji Kulina bana jasno je naglašeno da je Bosna srpska zemlja. Tvrtkovi Kotromanići su bili Srbi i u srodstvu sa Nemanjićima. Rastko Nemanjić je kao dečak od oca Stefana Nemanje dobio Zahumlje, današnju Hercegovinu, kao plemićki posed i ona je bila pod njegovom upravom sve dok nije otišao na Hilandar i zamonašio se. Herceg Stefan Vukčić Kosača, po kome je Hercegovina dobila ime, sam sebe je oslovljavao kao hercega od Svetog Save, što valjda ukazuje na njegovu srpsku pripadnost i srpsko osećanje“, istakao je Kecmanović.

On kaže da ne stoji Lavićeva priča da su Srbi i Hrvati u stvari manipulacijama intelektualaca iz Beograda i Zagreba postali „razrođeni Bosanci“.

„Velikodušno su vam Srbi prepustili i bosanstvo, i bošnjaštvo, i bošnjanstvo, i bošnjakluk, kao i Hrvatima herceg-bosanstvo, i svoju republiku zovu Srpska. Možda su u krivu, ali tako naprosto misle, tako osećaju, tako hoće. A to što ih nazivate zlim, podmuklim, opakim, pakosnim, zločincima, genocidnim, životinjama i slično samo ojačava njihovo uverenje da im je Srpska sigurna kuća pred navalom muslimansko-bosansko-bošnjačke asimilacije i opredeljenje da je po svaku cenu brane i od mnogo jačih koji vas sokole“, zaključio je Kecmanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala