Vučić upozorava: Rat SAD i Kine pogodiće i Srbiju

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC/Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će novi trgovinski rat SAD i Kine pogoditi ceo svet, EU, pa samim tim i Srbiju, ali da se nada da će posle izbora u SAD nastupiti neka nova klima.
Vučić sa kineskim premijerom - Sputnik Srbija
Li Kećang Vučiću: Dobrodošli — Kina želi samostalnu i jaku Srbiju

„Stara poslovica kaže ’kad se slonovu tuku, trava strada‘. Mi smo toliko mali, naša ekonomija je mala u odnosu na američku i kinesku, te gledamo da od tih vlati trave nešto sagradimo za budućnost. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo“, rekao je predsednik novinarima u Tjencinu u Kini.

On je rekao da će novi trgovinski rat dve moćne svetske države pogoditi i Srbiju, kao što će pogoditi i EU, ali i ceo svet, ali da se nada da će posle izbora u SAD doći neka nova klima, prenosi Tanjug.

„Od međusobnih sankcija nema rezultata. Razumem kineskog predsednika koji je pozvao na bolje razumevanje i da se ne ograničava svetska trgovina. Mi smo mali da bismo mogli bilo šta da menjamo i jedino gledamo da budemo što manje oštećeni“, naglasio je Vučić.

Dodaje da je sada trka ko će biti globalno dominantna sila za pet i deset godina — Amerika ili Kina — ali i da ima onih koji misle da postoje fer odnosi u trgovini i ograničavanju trgovine.

„Pratimo i pratićemo budno šta se dešava. Mnogi analitičari potcenjuju politiku Srbiju misleći da ona dolazi kako nekome padne na pamet. Ne sanjaju koliko matematike, računanja i ozbiljnog pristupa tu ima, koliko imamo ozbiljnih saveta i spolja i iznutra od najmudrijih i najpametnijih glava“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala