Šta je Putin rekao Netanijahuu posle rušenja ruskog aviona

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izjavio da se operacije izraelskih vazduhoplovnih snaga u Siriji preduzimaju u suprotnosti sa suverenitetom Sirije, saopštila je pres-služba ruskog predsednika. Razgovor je održan na inicijativu izraelske strane.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu na parada povodom Dana pobede u Moskvi. - Sputnik Srbija
Netanijahu izjavio saučešće Putinu i optužio Siriju

„Vladimir Putin je podsetio da se ovakve operacije izraelskih vazdušnih snaga preduzimaju u suprotnosti sa suverenitetom Sirije. U ovom slučaju nisu se poštovali ni rusko-izraelski sporazumi o sprečavanju opasnih incidenata, zbog čega se ruski avion našao pod paljbom sirijskih sredstava protivvazdušne odbrane“, ističe se u saopštenju.

Pres-služba navodi da je presednik Rusije pozvao izraelsku stranu da ubuduće ne dopušta takve situacije.

Premijer Izraela izrazio je saučešće u vezi sa pogibijom petnaest vojnika koji su se nalazili u ruskom avionu Il-20 koji je oboren 17. septembra u Siriji.

Radi sprovođenja detaljne istrage o toj tragediji, Netanijahu je obećao da će pružiti detaljne informacije o dejstvima izraelskih aviona tog dana iznad teritorije Sirije, koje će komandant izraelskog vazduhoplovstva doneti u Moskvu u najskorije vreme.   

IL-20 - Sputnik Srbija
Šojgu: Rusija će odgovoriti na oboreni Il-20 (foto)

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra oko 23 sata izgubilo vezu sa ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u bazu Hmejmim, a nalazio se na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora. Ministarstvo je navelo da su otprilike u to vreme četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske ciljeve u Latakiji. 

Prema podacima Ministarstva, krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili na udar sirijskih sistema PVO S-200 i sirijske rakete su ga oborile. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

Izraelska vojska saopštila je da će sa ruskim vlastima podeliti sve odgovarajuće informacije kako bi se istražio incident u vezi sa oborenim ruskim Il-20.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala