Netanijahu izjavio saučešće Putinu i optužio Siriju

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu na parada povodom Dana pobede u Moskvi.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu na parada povodom Dana pobede u Moskvi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izjavio saučešće zbog pogibije posade ruskog izviđačkog aviona Il-20 i za incident optužio sirijske vlasti, saopštila je kancelarija šefa Vlade Izraela.

„Netanijahu je izrazio žaljenje zbog smrti ruskih vojnika i rekao da je Sirija odgovorna za rušenje aviona“, navodi se u saopštenju.

Izraelski lider je u razgovoru sa Putinom izjavio da je važno produženje koordinacije Rusije i Izraela u Siriji, saopštila je pres-služba izraelskog premijera.

„Netanijahu je naglasio važnost nastavka koordinacije u oblasti bezbednosti između Izraela i Rusije, koja je u poslednje tri godine sprečila mnogo gubitaka na obe strane“, ističe se u saopštenju.

On je Putinu rekao da je Izrael spreman da Rusiji preda sve potrebne informacije za istragu o padu Il-20 u Siriji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin o oborenom avionu: Ovo mora da se razjasni!

Izraelski premijer je potvrdio rešenost Izraela da se suprotstavi iranskom vojnom prisustvu u Siriji, dodaje se u saopštenju.

Netanijahu je takođe predložio Putinu da se u Moskvu uputi komandant vazdušnih snaga Izraela sa potrebnim informacijama o incidentu u kojem je oboren ruski avion iznad Sirije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra oko 23 sata izgubilo vezu sa ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u bazu Hmejmim, a nalazio se na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora. Ministarstvo je navelo da su otprilike u to vreme četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske ciljeve u Latakiji. Prema podacima Ministarstva, krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili na udar sirijskih sistema PVO S-200 i sirijske rakete su ga oborile. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

Izraelska vojska saopštila je da će sa ruskim vlastima podeliti sve odgovarajuće informacije kako bi se istražio incident u vezi sa oborenim ruskim Il-20.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala