Holandski i švajcarski ambasador pozvani u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadori Holandije i Švajcarske pozvani su u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, saopštila je pres-služba Ministarstva.

U saopštenju se navodi da je ambasadorka Holandije Rene Džons Bos pozvana „u vezi sa kontinuiranom kampanjom pojačavanja špijunomanije“.

„Holandskoj strani skrenuta je pažnja na neprihvatljivost podstrekivanja spekulacija putem medija, među kojima su i one koji se tiču najaktuelnijih problema međunarodne politike, koji bi mogli naneti dodatnu štetu već oslabljenim bilateralnim odnosima“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvo je pozvan i švajcarski ambasador u Moskvi Iv Rosje, od koga je zatraženo objašnjenje „u vezi sa neosnovanim optužbama protiv Rusije“ koje su se ovih dana čule u Švajcarskoj, a u vezi sa povećanjem aktivnosti ruskih obaveštajnih službi.   

Švajcarska policija, Ženeva - Sputnik Srbija
Švajcarski obaveštajci učestvovali u operaciji protiv „ruskih špijuna“

Diplomate su ambasadoru ukazale na činjenicu da nastavak takve retorike može da nanese štetu odnosima između dve zemlje koji se konstruktivno razvijaju.

Ranije su švajcarski list „Tages ancajger“ i holandski „NRC Handelsblad“ objavili vesti, pozivajući se na sopstvenu istragu, o dvojici Rusa koji navodno nameravaju da špijuniraju u laboratoriji švajcarskog grada Špica, čiji su stručnjaci učestvovali u istrazi o hemijskom napadu u Siriji i pokušaju trovanja u Solsberiju. Listovi su naveli da su navodni agenti proletos pritvoreni u Hagu, a kasnije deportovani u Rusiju. Preciznije vreme i okolnosti hapšenja nisu poznati. Švajcarska obaveštajna služba potvrdila je svoje učešće u operaciji „zajedno sa holandskim i britanskim kolegama“, pisali su listovi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala