Besni pas iz Skoplja udara na Rusiju

© AP Photo / Jacquelyn MartinAmerički ministar odbrane Džejms Matis
Američki ministar odbrane Džejms Matis - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ministar odbrane Džim Matis, koji je danas stigao u posetu Makedoniji, tvrdi da Rusija pokušava da se umeša u predstojeći referendum o sporazumu Atine i Skoplja o promeni imena Makedonije.

Matis je novinarima koji su s njim putovali u Skoplje, rekao da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi referendum o promeni imena Makedonije propao, preneo je AP.

Srednjovekovna tvrđava Kale u Skoplju - Sputnik Srbija
Severna Makedonija ili propast! Invazija svetskih moćnika na Skoplje

Američki ministar odbrane osudio je, kako je rekao, napore Rusije da iskoristi svoj novac i uticaj da izgradi opoziciju na predstojećem referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put ulasku te zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi.

Matis je poslednji u nizu lidera koji boravi u Skoplju kako bi izrazio podršku promeni imena zemlje, nakon generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, nemačke kancelarke Angele Merkel i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Matis je rekao da on i drugi saveznici u NATO-u direktno u medijima govore šta misle.

„Mi ne prebacujemo novac ljudima iza scene, ne sastavljamo partije koje kontrolišemo ili pokušavamo da kontrolišemo“, rekao je Matis.

Ističući da ga, kako tvrdi, mešanje Rusije zabrinjava, on je rekao da SAD ne žele da vide da Rusija u Makedoniji radi „ono što je pokušala u toliko mnogo zemalja“, preneo je Rojters.

Matis će u Skoplju boraviti samo nekoliko sati, tokom kojih bi trebalo da se sastane s makedonskim premijerom i ministrom odbrane, kao i sa predsednikom Đorđem Ivanovom, koji se protivi sporazumu Atine i Skoplja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala