London ne daje podatke o Rusima među žrtvama u Solsberiju

© AP Photo / Jonathan Brady/PABritanski policajac stoji iza trake u glavnoj ulici u Solsberiju, koji je policija ogradila nakon što je dvema osobama pozlilo u restoranu
Britanski policajac stoji iza trake u glavnoj ulici u Solsberiju, koji je policija ogradila nakon što je dvema osobama pozlilo u restoranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska strana još uvek nije dostavila podatke o mogućem prisustvu Rusa među žrtvama u restoranu u Solsberiju, uprkos ponovljenom zahtevu ambasade, izjavio je za Sputnjik portparol ruske ambasade u Londonu.
Solsberi - Sputnik Srbija
Lažna uzbuna u Solsberiju: Nema novih žrtava „novičoka“

„Uprkos višestrukim zahtevima ambasade britanskoj policiji, nisu date nikakve informacije da među žrtvama u restoranu ’Preco‘ u Solsberiju ima državljana Rusije“, rekao je portparol.

U nedelju uveče jednom muškarcu i jednoj ženi iznenada je pozlilo u restoranu „Preco“ u centru Solsberija. Nakon što je uradila testove, policija je eliminisala mogućnost upotrebe nervnog agensa. Britanski mediji objavili su da je „barem jedna“ od žrtava državljanin Rusije.

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su nakon posete italijanskom restoranu „Zizi“ 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London je saopštio da je u trovanje umešana Rusija, što Moskva kategorički negira.  

Britanski forenzičari istražuju slučaj trovanja Sergeja i Julije Skripalj - Sputnik Srbija
Britanski mediji: Novi osumnjičeni u „slučaju Skripalj“

Kasnije je London objavio fotografije dvojice „osumnjičenih za trovanje Skripaljevih“, tvrdeći da su to dva agenta GRU, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Moskva je saopštila da ova imena „ništa ne govore“ Rusiji i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju.

Nakon toga, Petrov i Boširov su dali 25-minutni intervju za televiziju RT i agenciju Sputnjik, koji su, između ostalog, izjavili da su posetili Solsberi kao turisti i nisu ništa znali o Skripaljevima, kao i da rade u fitnes industriji. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova intervju je nazvalo lažnim i primerom da Rusija „zapetljava pitanja“. Moskva je odbacila tvrdnje Londona: portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da ne razume na kakvim osnovama se daju takve izjave i da se ispostavilo da je „laž izjava britanske strane da takvi ljudi ne postoje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala