Kustina „raketa avangard“ oduševila i Moniku Beluči

© Sputnik / Olivera IkodinovićEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za ručnim satom koji je prošle godine dizajnirao proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica za rusku fabriku satova „Raketa“ i dalje vlada veliko interesovanje u moskovskim radnjama.

Na samo nekoliko stotina metara od Crvenog trga, u jednoj od prodavnica satova, i danas stoji reklamni poster sa portretom srpskog režisera i muzičara, koji u Rusiji uživa ogromnu popularnost.

Kusturica je taj sat dizajnirao u saradnji sa Kreativnim studijom ruske fabrike satova „Raketa“ povodom obeležavanja sto godina ruske avangarde, a u tome mu je pomogao francuski dizajner Žak-Von Polije.

Na zvaničnom sajtu fabrike „Raketa“ iz Petergofa navedeno je da Kusturičina porodica već godinama zna za brend „Raketa“ i da im je prilikom jedne posete Moskvi ćerka slavnog srpskog režisera Dunja donela stari sat svog dede.

„Taj sat ima posebnu vrednost, jer je jedna od retkih porodičnih stvari koja je spasena posle bombardovanja Sarajeva“, dodaje se na sajtu fabrike.

© Sputnik / Olivera IkodinovićEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Emir Kusturica

To je i bio povod da Kusta dizajnira novi, avangardni model.

Kada je sat izrađen, među prvima ga je videla glumica Monika Beluči, koja je bila oduševljena izgledom novog avangardnog modela.

„Prelepo! Dizajn je tako ruski“, prenose iz „Rakete“ reči slavne glumice.

Na Kusturičinom modelu, nazvanom „raketa avangard“, dominiraju bela, crvena i crna boja. Mala kazaljka je u obliku trougla, velika je krug, sekundara strelica, i to je prvi sat sa mehaničkim navijanjem koji se u Rusiji pojavio u poslednjih 30 godina.

Petrodvorski zavod je najstarija fabrika satova u Rusiji, a osnovao ju je Petar Prvi 1721. godine. Posle Drugog svetskog rata fabrika je počela da proizvodi satove pod brendom „Pobeda“, a od 1961. godine i satove „Raketa“, nazvane u čast prvog leta Jurija Gagarina u kosmos.

Za skoro trista godina svog postojanja, zavod je promenio više naziva i prošao put od male fabrike do pravog giganta, koji danas izvozi satove u više od 30 zemalja sveta. To je jedan od retkih svetskih proizvođača koji u celosti pravi mehanizme za svoje satove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala