Grigorije na tronu u Nemačkoj: Tri stvari mi je đed ostavio... (video)

Pratite nas
Njegovo preosveštenstvo novoizabrani episkop frankfurtski i cele Nemačke Grigorije ustoličen je u Hramu Svetog Save u Diseldorfu, objavljeno je na sajtu SPC.

U čin episkopa uveo ga je episkop šabački Lavrentije, a uz njega je Svetu arhijerejsku liturgiju služilo petnaestak vladika i stotinak sveštenika.

„Verujem da će, nakon što nas upoznaju kroz raznovrsnu kulturnu baštinu, naši domaćini početi drugačije da nas posmatraju i doživljavaju, i da nas neće ceniti samo kao dobre radnike, naučnike, lekare i inženjere, već i kao narod čiji koreni sežu duboko u prošlost i čije su kultura i istorija dostojne poštovanja i divljenja“, rekao je vladika Grigorije.

On je podsetio da se sudbina srpskog naroda neretko preplitala sa sudbinom nemačkog naroda.

„Nije tajna da smo se kroz protekla vremena i sukobljavali, ali isto tako nije neistina da smo se i pre i posle toga, ali i kroz same tragične sukobe upoznavali, te da smo jedni od drugih učili“, istakao je Grigorije.

Ustoličenju su prisustvovali brojni zvaničnici iz Nemačke i RS. Među njima je bio i predsednik RS Milorad Dodik koji je rekao da je uveren da će vladika Grigorije biti most između Srpske, Srbije i Nemačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala