Stoltenberg: Čvrst, ali pravedan odnos NATO-a prema Rusiji

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da nema nameru da uzmiče pred Rusijom, te da će zapadni savez ostati na čvrstoj, ali pravednoj liniji prema Moskvi, dok nastavlja da prima bivše sovjetske države.
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Stoltenberg optužuje Rusiju da ometa stupanje Makedonije u NATO

„Za nas nije kontradiktorno biti čvrst u pristupu Rusiji, kao što jesmo, i istovremeno tražiti dijalog“, rekao je šef NATO-a publici u Fondaciji „Heritidž“, konzervativnom tink-tenku u Vašingtonu, preneo je „Glas Amerike“.

Naglašavajući da NATO ne želi konfrontaciju, Stoltenberg je veliki deo krivice za loše odnose pripisao Moskvi i njenoj spremnosti da „upotrebi vojnu silu protiv suseda“.

„Vidimo Rusiju koja obnavlja staru moć, koja ulaže u različite kapacitete i u obaveštajne službe“, kazao je generalni sekretar NATO-a.

To je razlog, naveo je Stoltenberg, što su NATO saveznici počeli da ulažu više u odbranu, prvi put od kraja Hladnog rata.

Napetost između Rusije i Zapada je stalno rasla od kada je ruska vojska pre više od deset godina ušla u Gruziju, a dosegla je vrhunac posle pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala