Kijev: Istorija ukrajinske mornarice traje više od hiljadu godina

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaVojni brodovi koji pripadaju Ukrajini, usidreni u Sevastopolju
Vojni brodovi koji pripadaju Ukrajini, usidreni u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je u petak da istorija ukrajinskih vojno-mornaričkih snaga traje više od hiljadu godina i da je začeta još u vizantijskom periodu.
Viktor Juščenko, bivši predsednik Ukrajine - Sputnik Srbija
Juščenko: Dostojevski, Čajkovski i Rjepin ukrajinski umetnici

Turčinov je učestvovao u ceremoniji tokom koje je porinut prvi ukrajinski desantno-jurišni brod „Kentaur“.

„Ukrajina ima davnašnju mornaričku tradiciju, koja počinje od pohoda kijevskog kneza Olega na Vizantiju 911. godine. On je tada u znak pobede na kapiju tadašnjeg Carigrada okačio svoj štit. Može se reći da je istorija ukrajinskih vojno-mornaričkih snaga duga više od hiljadu godina“, izjavio je Turčinov na svečanosti.

Ovo nije prvi primer da ukrajinski zvaničnici prekrajaju drevnu istoriju. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je ranije predsednika Rusije Vladimira Putina da je pokušao da „preotme“ kneginju Anu Jaroslavnu i da je prenese u rusku istoriju. Predsednik Komisije Saveta Federacije Rusije za informacionu politiku Aleksej Puškov je tim povodom izjavio da je „otmica“ u slučaju kneginje Jaroslavne nemoguća, jer u 11. veku nije ni bilo Ukrajine. 

Porošenko je, takođe, izjavio da prvi zakonik Kijevske Rusije „Ruska pravda“ predstavlja jedan od najdrevnijih dokumenata pravosuđa u Ukrajini i da nema nikakve veze s Rusijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala