Stoltenberg poziva da se nađe rešenje za problem S-400

© AP Photo / Markus SchreiberGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Berlinu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da se nada da je moguće naći rešenje za pitanje turske kupovine ruskih raketnih kompleksa S-400 i njihovog uklapanja sa sistemima Alijanse.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Turska ni od koga ne traži odobrenje za kupovinu S-400

„Za NATO je važna operativna uklopivost, da različiti sistemi mogu da rade zajedno. Mnogo puta sam to pitanje razmatrao u Ankari, razmatrao sam ga u Vašingtonu, i nadam se da postoji mogućnost da se pronađe rešenje, zbog toga što sada vidimo da je to izazov za sve nas““, rekao je Stoltenberg.

U decembru prošle godine Moskva i Ankara su se dogovorile o isporukama ruskih kompleksa S-400. Prema ugovoru, turska strana će kupiti dve baterije, kojima će upravljati turski personal.

Dogovor Rusije i Turske izazvao je zabrinutost SAD, koje su u više navrata kritikovale Ankaru zbog sklapanja ugovora s Rusijom i pozvali je da odustane od ruskih sistema.

Stejt department je zapretio uvođenjem sankcija Turskoj u slučaju da nabavi ruske raketne komplekse.

Turske vlasti smatraju da je kupovina S-400 suvereno pravo njihove zemlje. Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je izjavio da SAD ne daju garanciju za prodaju kompleksa „Patriot“, što je navelo Ankaru da nađe alternativu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala