Američki ministar energetike: Ima nade da će Rusija i SAD naći zajedničke interese

© Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAmerički ministar energetike Rik Peri
Američki ministar energetike Rik Peri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankcije SAD protiv Rusije uvek su na dnevnom redu, Vašington je zabrinut zbog toga što će u slučaju realizacije projekta „Severni tok 2“ evropske zemlje imati ograničeni izvor energije, izjavio je u petak američki ministar energetike Rik Peri.

„Razumemo izazove koji su pred nama, ali imamo nameru da razgovaramo jedni s drugima. Veoma je važno to što postoji nada da će Rusija i SAD uspeti da utvrde zajedničke interese i da nađu način da se pomere napred“, rekao je Peri novinarima nakon svoje posete Moskvi.

Isporuka cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Ministri energetike Rusije i SAD razgovarali o „Severnom toku 2“

On je istakao da Rusija i SAD razumeju svoju ulogu kao lidera na energetskom tržištu i da se međusobno uvažavaju. 

„Imamo skup zajedničkih interesa, a jedan od njih je stabilnost energetskog tržišta. Razume se da ćemo biti konkurenti, ali priznajemo da zahvaljujući toj saradnji možemo da postanemo jači“, dodao je Peri. 

Prema njegovim rečima, mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji i dalje postoji.

„Pitanje je šta će biti u interesu evropskih zemalja i Evropske unije, a taj interes se zasniva na tome da postoje razni izvori energije. Projekat ’Severni tok 2‘ ima neke elemente koji nas zabrinjavaju. Zabrinuti smo zbog toga što će dve trećine EU zavisiti od jednog izvora energije, a to nije konkurentno“, rekao je Peri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala