Abe: Moskva i Tokio moraju razbiti uzajamno nepoverenje

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Japana Šinzo Abe na Međunarodnom santk-peterburškom forumu 2018
Premijer Japana Šinzo Abe na Međunarodnom santk-peterburškom forumu 2018 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva i Tokio moraju razbiti uzajamno nepoverenje kako bi se osigurao put ka potpisivanju mirovnog sporazuma, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe na sastanku sa biznismenima na Istočnom ekonomskom forumu koji se održava u Vladivostoku.
Šinzo Abe i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Bez preduslova: Putin ponudio Japanu mirovni sporazum (video)

„Važno je da se to poverenje konačno uspostavi između ruskog i japanskog naroda, kako bi bio stvoren osnov za rešavanje glavnog teritorijalnog pitanja – potpisivanje mirovnog sporazuma“, rekao je.

Abe je prokomentarisao i plan ekonomske saradnje, koji se sastoji iz osam tačaka, i dodao da je od slova na papiru neophodno preći na realnu primenu kako bi se stvorili pozitivni uslovi za razvoj biznisa.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je na plenarnoj sednici „Daleki istok: Proširenje granica mogućnosti“ u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku zaključivanje mirovnog sporazuma između Rusije i Japana do kraja godine bez preduslova.

Moskva i Tokio decenijama održavaju konsultacije za izradu mirovnog sporazuma nakon Drugog svetskog rata. Osnovna prepreka za sporazum je pripadnost jednog dela Kurilskih ostrva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala