Gorbačov: Hladni rat nikad nije ni prestao

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov
Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hladni rat „nikuda nije ni odlazio“, menja se samo njegovo usijanje, smatra bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov.
Grafit Rusija i Krim - zauvek zajedno - Sputnik Srbija
Jeljcin o povratku Krima u sastav Rusije: „Oni žele da ga vrate... To je građanski rat“

Gorbačov je u četvrtak predstavio svoju novu knjigu „U svetu koji se menja“, posvećenu spoljnoj politici u doba perestrojke i zasnovanu na dokumentima i zapisima razgovora sa svetskim liderima u vremenu perestrojke.

„On nije ni prestajao. Samo se menja usijanje“, rekao je Gorbačov na prezentaciji knjige, odgovarajući na pitanje da li se Hladni rat vraća.

Pritom je na pitanje da li misli da trenutna situacija u svetu opoziva njegova dostignuća kao lidera SSSR-a, Gorbačov odgovorio: „To niko neće moći da učini“.

Na pitanje da li je Komunistička partija mogla da očuva uticaj i vlast da se 1991. nije dogodio puč, Gorbačov je odgovorio: „Mislim da je mogla“.

U noći 19. avgusta 1991. godine predstavnici vrhovnog rukovodstva SSSR-a, koji se nisu slagali sa politikom reforme predsednika države Mihaila Gorbačova i nacrtom novog saveznog sporazuma, formirali su državni komitet za vanredne situacije u SSSR-u. Ovaj datum ušao je u istoriju države kao avgustovski puč. Na ovaj dan održan je pokušaj da se Gorbačov ukloni sa mesta predsednika i promeni politika koju je vodio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala