UŽIVO Florens „cepa“ Ameriku: Hiljade kuća ostale bez struje, najgore dolazi (foto, video)

© AP Photo / Travis Long /The News & ObserverUragan Florens udara Ameriku
Uragan Florens udara Ameriku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uragan Florens nastavlja da slabi kako se približava američkoj Istočnoj obali, ali i dalje postoji opasnost od „katastrofalnih“ poplava i obilnih padavina, javlja Rojters.

Florens se sada klasifikuje kao uragan druge kategorije, s vetrovima brzine do 175 kilometara na čas. 

Oko 12.000 objekata uglavnom na obali Severne Karoline ostalo je bez električne energije usled jakog udara vetra izazvanog uraganom Florens koji se približava istočnoj obali SAD.

Većina kuća i poslovnih objekata bez struje je u okruzima Kartenet i Krejven, severno od projektovane staze oka uragana i u kojima se očekuju obilne padavine, prenosi AP. 

Nacionalni centar za uragane SAD saopštio je da će vetrovi uragana doseći i do 315 kilometara od njegovog centra, zbog čega će biti ugrožena veći deo Istočne obale SAD.

Procenjeno je da je deset miliona ljudi u opasnosti od uragana. Očekuje se nadolazak mora i do 13 metara, kao i do 75 centimetara kiše.

Zvaničnici u Južnoj i Severnoj Karolini zatvaraju luke pred naletom uragana Florens, koji se približava njihovim obalama.

U Severnoj Karolini su za komercijalni saobraćaj zatvorene luke Vilmington i Morhed, dok je u Južnoj Karolini zatvorena luka u Čarlstonu za prevoz kontejnera, prenosi AP.

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp ponovio je da je zaštita života najviši prioritet i pozvao one koji žive na putu uragana da se evakuišu.

On je dodao da bi Florens mogao biti „jedan od najjačih uragana koji su ikada pogodili Istočnu obalu“.

Više od deset miliona stanovnika u tri američke države upozoreno je na opasnost od uragana Florens, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Elektroprivredna kompanija „Djuk Enerdži“ saopštila je da bi zbog uragana bez struje moglo da ostane tri četvrtine od njihovih četiri miliona korisnika u Južnoj i Severnoj Karolini, prenosi AP.

Kompanija je takođe upozorila da bi prekid u snabdevanju strujom mogao da potraje nedeljama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala