Teroristi hoće da udare na statiste u Idlibu

© AFP 2023 / Omar haj kadourAktivisti Belih šlemova u Siriji
Aktivisti Belih šlemova u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroristi se pripremaju da upotrebe hemijske supstance na bazi hlora protiv ljudi koji učestvuju u snimanju filma u Idlibu, saopštio je ruski Centar za mirenje zaraćenih strana u Siriji.
Pripadnici ruske vojske tokom specijalne operacije u okviru rusko-beloruskih vojnih vežbi - Sputnik Srbija
Ruska i turska vojska pripremaju ofanzivu na Idlib

„’Beli šlemovi‘, zajedno sa teroristima, spremaju se za stvarnu upotrebu hemijskih supstanci na bazi hlora protiv lokalnih stanovnika koji učestvuju u snimanju filma, koji kasnije treba da bude iskorišćen kako bi se sirijska vojska optužila da je koristila hemijsko oružje“, saopštila je ruska vojska.

Neposrednom pripremom za izvođenje napada bave se članovi terorističke organizacije „Huras Ad-Din".

Počevši 9. septembra, niz bliskoistočnih i jedna američka televizija snimili su u Idlibu devet insceniranih kadrova „hemijskog napada vladinih snaga“ Sirije, saopštio je Ruski centar za mirenje zaraćenih snaga Sirije. 

Na svim snimcima pomoć navodno nastradalim Sirijcima pružaju aktivisti „Belih šlemova“.    

Kako se navodi, militanti su uzeli 22 dece sa roditeljima iz Alepa i grupu siročadi iz zatvora Nusra fronta radi učešća u insceniranju hemijskog napada.

U Centru su dodali da su na zajedničkom sastanku predstavnika „Belih šlemova“ i militanata „Hajat Tahrir el Šam“ od devet snimaka odabrana samo dva snimka za dostavljanje UN i OZHO, „nakon dobijanja naređenja“. Predloženo je da ostali snimci, zbog lošeg kvaliteta, budu iskorišćeni za društvene mreže.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala