Evakuacija miliona: Amerika se sprema za udar veka (foto)

© National Oceanic and Atmospheric AdministrationUragan "Florens"
Uragan Florens - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Dok se ogroman uragan „Florens“ približava Istočnoj obali SAD, milioni Amerikanaca se pripremaju za možda jedan od najkatastrofalnijih uragana u tom regionu u proteklim decenijama. U delovima tri američke države naložena je evakuacija stanovništva.

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem upozorio je da su razmere uragana „Florens“ zapanjujuće, prenosi AP.

„Lako bi mogao da pogodi više država. Ne preti samo priobalju“, rekao je Grejem.

Za obilne kiše, poplave i nestašicu struje priprema se i Vašington, čija je gradonačelnica Mjuriel Bauzer proglasila vanrednu situaciju, navodeći da je to nužan korak kako bi se obezbedili resursi i podrška s obzirom na višednevne padavine koje se očekuju.

„Florens“ je jutros po lokalnom vremenu bio oluja četvrte kategorije, a očekuje se da će se pojačati do petog stepena dok usporava iznad veoma toplih voda Atlantskog okeana kod Severne i Južne Karoline.

Sve ukazuje da narednih dana predstoji snažniji, sporiji, obimniji i vlažniji uragan, navode meteorolozi.

Oluje jačine kategorije pet imaju potencijal da izazovu katastrofalne posledice, napominje AP. Oluja se trenutno nalazi oko 640 kilometara južno od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat.

Očekuje se da će se glavni deo padavina sručiti duž obale, gde je nivo mora već porastao u prošli četvrtak, petak i prošlu subotu, plaveći više država i izazivajući poplave opasne po život. Prema prognozama, oluja će se sručiti u petak najverovatnije u Severnoj Karolini, u blizini granice s Južnom Karolinom.

​Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u Južnoj i Severnoj Karolini, što olakšava pružanje federalne pomoći. Naložena je evakuacija milion i po stanovnika u priobalnim delovima Južne i Severne Karoline, kao i Virdžinije.

„Vašington post“ navodi da je ovako obimna evakuacija naložena na osnovu iskustava iz prošlogodišnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Portoriko, prenosi Tanjug.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper je izjavio da će „oko uragana“ preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vetrove i poplave.

Guverner Južne Karoline Henri Makmaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu, a odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te države Čarlston.

​Makmaster je procenio da će oko milion ljudi napustiti svoje domove.

„Ovo je veoma opasna oluja. Moramo je shvatiti krajnje ozbiljno. U važnoj smo i smrtonosnoj šahovskoj igri sa uraganom Florens“, rekao je on novinarima.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam je naložio početak evakuacije za delove te američke države koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gde živi 245.000 stanovnika. On je pozvao stanovništvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitavo područje Virdžinije.

Na očekivanoj putanji uragana nalazi se i nekoliko nuklearnih centrala, jame sa pepelom i drugim industrijskim otpadom, kao i otpadom sa farmi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala