Metu crtaju Srbima: Zločinci šetaju, ali čiji?

© Sputnik / Vladimir AstapkovičSnajperista
Snajperista - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Tačno je da mnogo zločinaca šeta po Hrvatskoj i po Vukovaru, ali ne Srba. Ako ih i ima, to je retkost. Ako neko ima rep iza sebe, zašto bi se vraćao i rizikovao da bude zatvoren ili ubijen. Nekažnjeni zločinci koji šetaju Hrvatskom su oni koji su ubijali Srbe, civile, rušili njihove kuće i etnički čistili Hrvatsku, kaže za Sputnjik Savo Štrbac.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je „apsolutno nedopustivo“ da počinioci ratnih zločina slobodno šetaju ulicama Vukovara i dodala da se time mora pozabaviti pravosuđe. Bio je to njen komentar na optužbe gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, člana vladajućeg HDZ-a, da vlasti nedovoljno čine na kažnjavanju zločina počinjenih u „vreme režima Slobodna Miloševića“.

Kolinda Grabar Kitarović na proslavi Oluje u Kninu - Sputnik Srbija
I Kitarovićeva kaže da se ratni zločinci šetaju Vukovarom

Hrvatska predsednica je rekla da ne zna šta je Penava tačno rekao, ali da je činjenica da joj se ljudi žale da počinioci ratnih zločina „ne samo da slobodno šetaju ulicama Vukovara, već da, nažalost, neki od njih izvrgavaju ruglu svoje žrtve“.

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac kaže da ga te izjave ne iznenađuju, jer je po hrvatskoj logici, koja je, nažalost, ušla i u njihove propise, zakone i Ustav, pa samim tim i u svest naroda, svaki Srbin koji je u vreme rata živeo na području Republike Srpske Krajine — agresor. A ako je agresor, ako je nosio pušku, onda je i zločinac, ovo znam iz sopstvenog iskustva, jer nema dana da ne čitam o sebi kao o ratnom zločincu, kaže Štrbac za Sputnjik.

„Tačno je da mnogo zločinaca šeta po Hrvatskoj i po Vukovaru, ali ne Srba. Ako ih i ima, to je retkost. Ako neko ima rep iza sebe, zašto bi se vraćao i rizikovao da bude zatvoren ili ubijen. Nekažnjeni zločinci koji šetaju Hrvatskom su oni koji su ubijali Srbe, civile, rušili njihove kuće i etnički čistili Hrvatsku“, kaže Štrbac. 

© Foto : http://www.veritas.org.rs„Oluja“ — iza hrvatske vojske ostale su spaljene i porušene kuće, ali i leševi civila za kojima se još traga.
„Oluja“ — iza hrvatske vojske ostale su spaljene i porušene kuće, ali i leševi civila za kojima se još traga. - Sputnik Srbija
„Oluja“ — iza hrvatske vojske ostale su spaljene i porušene kuće, ali i leševi civila za kojima se još traga.

Dodaje da su na posebnom udaru oni koji su se posle rata vratili u Hrvatsku i ostvarili neko pravo, ako im je, na primer, obnovljena kuća. Prvi čovek Veritasa dodaje da gradonačelnik Vukovara ove stavove koristi isključivo za lične ciljeve, da bi ostao ili se učvrstio na vlasti. Primiče se godišnjica pada Vukovara, koja ponovo može lepo da se iskoristi, kaže Štrbac.

„Svake godine tim povodom, kada se u grad slije silno pučanstvo, narod iz svih krajeva zemlje, ali i van granica Hrvatske, a dolaze i njihovi ratni veterani, svašta im obećavaju. Uglavnom da će Vukovar procvetati. Primiče se ta godišnjica, a Penava očigledno nije realizovao ništa od toga, strah ga je da će narod početi da ga proziva“, ocenjuje sagovornik Sputnjika.

Štrbac dodaje da je, s obzirom na okolnosti, skandalozna izjava predsednice Republike Hrvatske istovremeno i politički mudra, jer je poslala poruke za domaću, ali i za svetsku javnost. Ona je zapravo lopticu sa lokalnih vlasti prebacila na državne organe koji bi trebalo da se bave ovim poslom, kaže Štrbac.

Momčilo Bajagić Bajaga - Sputnik Srbija
Novi hrvatski udar na Bajagu: Zar takav da peva pored naših pevača koji plaćaju porez

„Njenu izjavu tumačim kao diplomatski izbalansiranu. Ona s jedne strane treba da se dodvori narodu, biračima, jer i nju uskoro očekuju izbori. Kitarovićeva želi još jedan predsednički mandat, pa treba reći: ’Da, to je tačno, zločinci šetaju celom Hrvatskom, ali nemojte vi pravdu da uzimate u svoje ruke, to treba da rade nadležni organi, jer za njih nadležna pravna država‘. Time poručuje i da je Hrvatska deo Evropske unije i NATO-a i da u državi ima reda“, ocenjuje Štrbac.

Od 3.600 procesuiranih za ratne zločine sa celog područja Hrvatske, samo je tri odsto pripadnika hrvatskih oružanih snaga, svi ostali su bili pripadnici nekadašnje JNA i Vojske Krajine. Štrbac kaže da te brojke apsolutno ne odgovaraju situaciji na terenu kada su u pitanju zločini.

„Pred Sudom u Vukovaru i Županijskim sudom u Osijeku procesuirano je na stotine učesnika rata, mnogi su osuđeni u odsustvu, a mnogi hapšeni po povratku, to je proces koji nije završen. Hrvatska svake godine uhapsi između deset i petnaest ljudi, što je sasvim dovoljno da ostali, iako nisu činili zločine, strahuju od povratka“, kaže Štrbac na kraju razgovora za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala