Vučić: Nema rešenja za Kosovo bez Rusije, Amerike i Nemačke

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema rešenja za pitanje Kosova i Metohije bez SAD, Nemačke i Rusije.
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin proglasio je početak akcije obnove ruskog nekropolja - Sputnik Srbija
Čepurin: Kosovo da se vrati u pravno i državno polje Srbije

Vučić je na konferenciji za novinare sa američkim senatorom Ronom Džonsonom, na pitanje o tome da Rusija traži da se KiM vrati u pravni sistem Srbije, a da SAD i Nemačka od Srbije traže da prizna nezavisnost, rekao da bi bilo važno da velike sile podstaknu razgovor između Srba i Albanaca.

Kako je rekao, smatra da je gotovo nemoguće postići bilo kakav sporazum, ali, ako bi se to dogodilo, bilo bi važno da to podrže velike sile.

On je tako odgovorio na pitanje kako vidi najnoviju izjavu ruskog ambasadora da Kosovo treba „da se vrati u pravno i državno polje Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom“.

Dodao je da nije pročitao izjavu ruskog ambasadora, ali da je Rusija uvek bila na našoj strani, te razjasnio da kad kaže na „našoj strani“ misli na strani međunarodnog prava, kao što SAD i Nemačka smatraju da je međunarodno pravo bilo na njihovoj strani kada su priznavali nezavisnost Kosova, „i u tome smo se razlikovali“.

Ron Džonson i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Džonson: Nećemo nametnuti rešenje, daćemo prostora Vučiću

„Upravo to i jeste jedan od ključnih razloga zašto nam je potrebno rešenje kojim ćemo i jedni i drugi biti jednako nezadovoljni ili makar pomalo zadovoljni“, rekao je Vučić i dodao da je to pitanje odgovornog i ozbiljnog odnosa.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je ranije da Kosovo treba da se vrati u pravno i državno polje Srbije u skladu sa međunarodnim pravom.

U intervjuu za časopis Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije Čepurin je rekao da je situacija sa Kosovom ista kao sa Krimom, koji je ruska zemlje i koji se vratio Rusiji.

Postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. godine, prema kojoj je Kosovo deo Srbije i ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir, istakao je Čepurin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala