EK: Nije neuspeh i ako ne bude dogovora Beograda i Prištine 2019.

© AFP 2023 / JOHN THYSZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da nije neuspeh ako ne bude dogovora između Beograda i Prištine 2019. godine, kako je naznačeno u nacrtu Strategije za Zapadni Balkan.

Na pitanje Tanjuga da li bi se moglo nazvati neuspehom ako ne bude dogovora do 2019. godine, a u kontekstu izjave predsednika Srbije koji je u Kosovskoj Mitrovici rekao da rešenje nije na vidiku, ali da se nada da bi sporazum mogao biti postignut kroz 10 ili 20 godina, Kocijančičeva je odgovorila:

„Za mene postizanje dogovora nikada nije neuspeh“, istakla je Kocijančičeva na konferenciji za novinare u Briselu.

Za nju, kako je navela, ni poslednji razgovori između Vučića i Tačija u Briselu nisu bili neuspešni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na skupu na centralnom trgu, kod spomenika caru Lazaru u Kosovskoj Mitrovici. - Sputnik Srbija
Glavne Vučićeve poruke u Kosovskoj Mitrovici: Ne priznajemo Kosovo, rešenje ni na vidiku!

„Ne bih da ih nazovem neuspešnim jer je održan veliki broj sastanaka između predsednika Srbije i kosovskog predsednika sa gospođom Federikom Mogerini“, rekla je Kocijančičeva.

Istina, dodala je, ostaju otvorena pitanja, ali „jasno smo rekli šta su parametri u kontekstu ovih pregovora, tako da radimo na dogovoru koji će biti utemeljen na međunarodnom pravu i koji je realističan i prihvatljiv za obe strane“.

Zvanični Brisel je, dodala je, i dalje u kontaktu sa obe strane i dijalog mora da ostane otvoren, a Beograd i Priština, kao i do sada, posvećeni pregovorima.

Podsetila je da je cilj dijaloga sveobuhvatna normalizacija odnosa i da se u tom kontekstu radi na pravno-obavezujućem sporazumu.

„Poteškoće opstaju, proces je težak jer je puno osetljivih pitanja, ali dvema stranama ja potreban prostor za pregovore“, poručila je ona.

Kocijančičeva nije želela da iznese konkretan datum u vezi s postizanjem dogovora, jer će to zavisiti od njihovog napretka.

A odgovarajući na pitanje novinara u Briselu kako EU shvata jučerašnju izjavu srpskog predsednika Vučića da je Slobodan Milošević bio veliki vođa s najboljim namerama, Kocijančičeva je poručila da će „pomirenje, normalizacija i dobrosusedski odnosi biti jedino mogući ako se odbace i prevaziđu politike prošlosti“.

„Te su politike, kao što se dobro zna, izazvale decenije bede i patnji na Zapadnom Balkanu i tamošnjim ljudima“, rekla je Kocijančičeva.

U tom je smislu napomenula da ne sme biti nikakvog prostora, nikakve dvosmislenosti i nikakvog uvažavanja za one koji su vodili te politike ili akcije.

„Pravila za međunarodne i domaće aktere su tu jasna“, bila je izričita Kocijančičeva, te ponovila da su pomirenje i dobrosusedski odnosi suština na koju se oslanja Evropska unija.

Dodala je da svi partneri u regionu imaju jasnu evropsku perspektivu i da se zato od njih traži da takva pravila uvaže.

Pomenula je u tom kontekstu i nedavnu izjavu predsednika Evropske Komisije Junkera da nacionalizam nikad nije deo rešenja, već samo deo problema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala