Svetske IT kompanije ne žele da gube tržište u Rusiji

© AFP 2023 / Greg BakerLogo kompanije Majkrosoft na ulazu u zgradu u Pekingu
Logo kompanije Majkrosoft na ulazu u zgradu u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankciona retorika protiv Rusije otežava pregovore sa svetskim IT kompanijama, ali niko ne želi da gubi udeo na ruskom tržištu, svi shvataju strateški značaj zemlje, izjavio je u intervjuu za Sputnjik specijalni predstavnik predsednika Rusije za digitalni razvoj, Dmitrij Peskov uoči Istočnog ekonomskog foruma.
Ekonomski forum u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Susret na Dalekom istoku Rusije: Hoće li doneti strateška pomeranja u svetu

On je objasnio da je za sve vreme rada na novom položaju već uspeo da se sastane sa predstavnicima „Fejsbuka“, SAP-a i „Majkrosofta“.

„Situacija je drugačija za sve. Za njih je važno da zadrže deo tržišta. Rusija nije najveće tržište na svetu, ali nije ni najmanje. Čak i kada za kompaniju predstavlja dva, tri, četiri odsto, ti procenti mogu da budu kritički važni“, rekao je Peskov.

„Naša situacija je takva da mi skoro nigde nemamo većinski udeo, kontrolni paket, ali je naš manjinski deo uvek veoma važan i on ne dozvoljava drugom da dobije kontrolni paket. Zbog toga ovde postoji perspektiva“, dodao je sagovornik agencije.

Peskov je sa žaljenjem primetio da sankcije nametnute Rusiji otežavaju pregovore sa kompanijama.

„Naravno, (sankciona retorika) otežava. Svi procenjuju rizike, smanjuje se horizont planiranja. Ali niko ne želi da izgubi Rusiju. Svi shvataju strateški značaj situacije, svi shvataju da ako se geopolitička ograničenja smanje, svi će želeti da budu prvi na ovom tržištu. A za to je važno da kod nas zadrže uporišta, kao što je i nama važno da tamo zadržimo uporišta“, objasnio je Peskov.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala