Zapad računa na iscrpljivanje političkog režima u Rusiji

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadne zemlje računaju na iscrpljivanje aktuelnog političkog režima u Rusiji, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u intervjuu televiziji „Rusija 1“.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija
Moskva: Sve optužbe Zapada u „slučaju Skripalj“ su nameštene

„Implicitno (u Savetu bezbednosti UN) smatraju da je Putin, odnosno vlast, jedno, a da je narod drugo. To je, naravno, vrlo naivno, a najvažnije je što je daleko od istine. Istina je da se sve radi kako bi se režim iscrpeo“, rekao je Nebenzja, dodavši da su optužbe za trovanje bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije „jedan čin dugog spektakla koji će se dugo igrati“.

Prema rečima ruskog ambasadora u UN, zapadne zemlje žele da „naprave od Rusije nesavesnog člana međunarodne zajednice“, kako bi je podvrgli „još jednoj spirali sankcija“.

„Mi se zaista ponašamo uravnoteženo, uzdržano. I ja se nadam da će to ocenjivati ljudi koji upoređuju stavove naše države sa stavovima onih država koje je neosnovano optužuju“, dodao je Nebenzja.

Istakao je da se savremeni svet nalazi u epohi degradacije, kada su optužbe važnije od dokaza.

„Živimo u svetu koji se naziva ’svet posle pravde‘. Istina nikome nije potrebna“, smatra on.

Nebenzja smatra da je „teško da bi ozbiljan sud uzeo u razmatranje zaključke koje je sada predstavila britanska strana“, konstatovao je on.

U Solsberiju su 4. marta otrovani bivši oficir Državne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je u Rusiji bio osuđen za veleizdaju, i njegova ćerka Julija. London smatra da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija, što Moskva kategorički negira. 

Glavno tužilaštvo Velike Britanije je 5. septembra podiglo optužnice protiv dvojice ruskih državljana — Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, pod sumnjom da su, pored ostalog, umešani u pokušaj trovanja Sergeja i Julije Skripalj, kao i policajca Nika Bejlija. 

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej tvrdi da su optuženi saradnici Državne obaveštajne uprave Rusije. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala