„Ovde je napeto!“ Sputnjiku se javili Srbi iz sela Banje okruženi Albancima

© Tanjug / Rade PrelićAlbanci blokiraju prilaze selu Banje na Kosovu i Metohiji
Albanci blokiraju prilaze selu Banje na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Meštani sela Banje od jutros okupljeni čekaju dolazak predsednika Srbije u njihovo mesto. Nove okolnosti unele su strah u ovo selo u opštini Srbica u kojem živi oko tri stotine Srba. Mesto je okruženo Albancima koji brane Vučiću da dođe.

Sputnjik je razgovarao sa Marijom Ristić, pedagogom u Osnovnoj školi u Banjama. Ona kaže da je atmosfera izuzetno napeta, ali da je na sreću u Banjama za sada mirno.

Građani na skupu na centralnom trgu, kod spomenika caru Lazaru u Kosovskoj Mitrovici. - Sputnik Srbija
„Neko će u narednim godinama morati da postigne dogovor sa Albancima“

„Pratimo iz minuta u minut šta se dešava, različite informacije stižu sa svih strana. To nas uznemiruje. Albanci su blokirali put, zapalili gume, a neki su i pucali. Ovde je za sada mirno, tu su policija i pripadnici Kfora, ne čuju se pucnji. Mi smo tu i čekamo, nadamo se da će predsednik Srbije ipak stići do nas“, kaže Ristićeva za Sputnjik.

Ona je rano jutros stigla u Banje iz Kosovske Mitrovice u kojoj živi, a u selu radi kao pedagog u Osnovnoj školi koju pohađa 41 đak.

„Upravo zbog škole sam i došla da se vidim sa predsednikom“, kaže Ristićeva za Sputnjik.

„Većina nastavnika i profesora u školu dolazi iz Kosovske Mitrovice, a nemamo nikakav prevoz. Najčešće smo primorani da se vozimo albanskim taksijem kako bi stigli do dece. To sam htela da kažem predsedniku, da nam nekako pomogne“, kaže Ristićeva.

Ona dodaje da u Banjama funkcioniše i obdanište sa dvadesetoro dece čiji vaspitači uglavnom putuju iz Kosovske Mitrovice u to srpsko selo okruženo albanskim mestima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala