Kao „žrtve“ izrežiranog hemijskog napada u Idlibu poslužiće taoci

© AFP 2023 / Omar Haj Kadour Aktivisti Belih šlemova pomažu evakuaciju stanovnika nakon vazdušnog napada u Idlibu
Aktivisti Belih šlemova pomažu evakuaciju stanovnika nakon vazdušnog napada u Idlibu - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Beli šlemovi“ planiraju da u inscenaciji hemijskog napada u Idlibu iskoriste zarobljene članove porodica boraca koji su spremni za pomirenje sa sirijskom vladom, saopštio je sirijski zaštitnik ljudskih prava Amar Džamal.

„Posle pripreme video-tehnike biće dovedene iz zarobljeništva porodice pripadnika DAEŠ-a koji su prihvatili primirje u oblast naselja Ariha“, rekao je Džamal.

Prema navodima zaštitnika ljudskih prava, provokacija će biti izvedena vrlo uskoro.

Zdanie Pentagona v SŠA - Sputnik Srbija
Pentagon: Imamo svoj plan protiv terorista u Idlibu, ne želimo saradnju s Rusijom

Ministarstvo odbrane Rusije je danas saopštilo da je planirano da se provokacija uz primenu hemijskog oružja dogodi do kraja dana, a signal za akciju terorista trebalo bi da bude posebna komanda „inostranih prijatelja sirijske revolucije“.

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je u Idlibu održan sastanak vođa terorističkih organizacija, na kojem su razgovarali o scenariju izrežiranih napada koji treba da budu organizovani u nekoliko naselja, kako bi se sirijska armija optužila da je koristila hemijsko oružje. Na sastanku su učestvovali predstavnici „Belih šlemova“.

Organizacija „Beli šlemovi“ postala je poznata zahvaljujući video-klipovima na internetu, na kojima aktivisti u karakterističnoj uniformi spasavaju civile iz ruševina. 

Istovremeno su se, međutim, pojavili i video-snimci na kojima se vidi kako članovi iste te organizacije snimaju izrežirane kadrove. Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je da je delatnost „Belih šlemova“ deo informacione kampanje čiji je cilj diskreditacija sirijskih vlasti i vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala