Broj poginulih u zemljotresu u Japanu porastao na 16

© AP Photo / Eugene HoshikoSpasioci na ostrvu Hokaido posle zemljotresa
Spasioci na ostrvu Hokaido posle zemljotresa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje 16 osoba poginulo je u snažnom zemljotresu koji je pogodio Hokaido, najsevernije među najvećim japanskim ostrvima. To je najnoviji bilans prirodne katastrofe na čijem se udaru našao Japan.
Zemljotres ilustracija - Sputnik Srbija
Zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihtera pogodio Iran

U potrazi za preživelima, spasioci lopatama, uz pomoć pasa, pretražuju ruševine nakon što je prekjuče potres jačine 6,7 stepeni Rihterove skale izazvao desetine odrona u kojima su srušene kuće, u kojima su zatrpani ljudi.

U Acumi, gradu od 4.600 stanovnika, 26 osoba se i dalje vode kao nestale, prenosi AP. Zvaničnici su juče saopštili da je u zemljotresu povređeno najmanje 366 ljudi, među kojima petoro ozbiljno, dok se oko 30 osoba vode kao nestale.

Najmanje 2.400 ljudi zbrinuto je u više od 300 evakuacionih centara koji su otvoreni na celom ostrvu, prenela je agencija Kjodo. Snažan potres je juče paralisao poslovne aktivnosti na ostrvu, kuće ostavio bez pijaće vode, zaustavio železnički i avionski saobraćaj, a poremećen je i telefonski saobraćaj.

Regionalna vlada je saopštila da će voz ka glavnom gradu te provincije Saporu danas ponovo saobraćati.

Regionalni aerodrom je takođe danas ponovo u funkciji nakon što je na stotine letova juče otkazano, što je direktno pogodilo više od 40.000 putnika. „Tomari“, jedina nuklearna centrala na Hokaidu, obustavila je juče rad radi rutinskih bezbednosnih provera, a nuklearni regulatori su saopštili da nema znakova abnormalne radijacije.

Japanska meteorološka agencija upozorila je na pojavu zemljotresa sličnog intenziteta do kraja nedelje. Kako se navodi, jučerašnji potres je od 1996. godine prvi zemljotres na ostrvu Hokaidu snažniji od šest stepeni Rihterove skale.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala