Vučić ide na Kosovo, prvo obilazi Gazivode

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se obratio javnosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se obratio javnosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Idem sutra na Kosovo i Metohiju i prvo ću obići Gazivode, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.
Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: Međunarodna zajednica izneverila Vučića

„Obratiću se našem narodu, imaću buran i ispunjen dan, verovatno do ponoći možda i duže, ali želim da ljudi čuju istinu, možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim. Imam i ličnu obavezu jer sam na KiM dobio najveću podršku, za mene je glasalo 80 odsto Srba“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, pokušaće da se u „nemogućoj situaciji“ izbori, prenosi Tanjug.

„I boriću se jer osećam ogromnu odgovornost“, poručio je Vučić.

Nećemo prekinuti dijalog — želimo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom da bi sačuvao mir, ali ne u vreme kada je to najavljeno iz Brisela, za dve sedmice, jer će tada, kako je najavio, biti u Kini.

„Suština je da pronalazimo dobra rešenja za budućnost“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti, nakon povratka iz Brisela, gde je duže od dva sata razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, ali ne i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Tzv. Kosovske bezbednosne snage - Sputnik Srbija
Poseta visokog rizika, ne samo za Vučića...

Odluku da ne razgovara sa Tačijem objasnio je teškim pritiscima na Srbe na KiM, na njihove političke predstavnike i zvaničnike Srbije koji se bore sa srpske nacionalne interese u međunarodnoj areni.

Precizirao je da su predstavnici vlasti u Prištini u poslednji 71 sat vodili tešku i neprimerenu bitku, do sada neviđenim pritiscima na predstavnike Srpske liste i na zvaničnike Srbije da se Fatmir Ljimaj izglasa sa šefa pregovaračkog tima u kosovskom parlamentu.

„Mi smatramo da je to demokratsko prava da poslanici Srpske liste ne podrže Ljimaja“, rekao je Vučić i dodao da je dovoljno da podseti da je reč o čoveku koji je optužen za najteže zločine nad našim narodom.

Ima, istakao je, Ljimajev dosije sve sa izjavama svedoka o tim zločinima.

Vučić je rekao da su pritisci bili toliko veliki da je i sam bio zapanjen da tako nešto može da dođe do tolikih granica.

„Pedeset poziva sam imao iz Evrope i sveta i svima sam rekao — nemojte da ukidate demokratiju i pravo na drugačije mišljenje“, rekao je.

Međutim, dodao je, kada neko treba da bude označen krivim, uvek su to, kaže Srbi.

Albanci u Prištini - Sputnik Srbija
„Nećeš dalje od Mitrovice!“ Albanci prete Vučiću i hapšenjem, a najavljuju test — dronova

Pa i sada su Srbi optuženi da destabilizuju Kosovo.

„Srbi su krivi jer imaju svoj mozak i svoje mišljenje. To je za njih destabilizacija, što je sumanuto“, rekao je predsednik.

Pozvao je vlast u Prištini da objasni sprečavanje Marka Đurića ponovo da pređe administrativni prelaz.

Držali su ga, kaže, 25 minuta na Brnjaku, a kada se Đurić okrenuo, pozvali su ga da se vrati.

Pošto su odbili da o svemu tome dostave informaciju u pisanoj formi, Vučić kaže da su tražili snimke sa kontrolnih kamera na kojima je sve zapisano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini - Sputnik Srbija
Prekretnica: Beograd prinuđen na samo jedan potez

„Svi, cela Evropa zna da mi govorimo istinu“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je sve ovo ispričao da bi građani znali u kakvoj atmosferi je otišao u Brisel.

Pokušao je, kaže, da reaguje i da ih prizove pameti i racionalnom ponašanju jer nama je potreban mir, a ne trvenja i sukobi, ali je, kaže posle toga dobio zabranu da poseti Gazivode.

Govoreći o prirodi Albanaca, Vučić kaže da oni znaju da prete, ali samo kada to rade za svoje unutrašnje potrebe, a kada su Evropi, kada dođu u Brisel kažu da je sve u redu i da nema problema da Vučić dođe na KiM.

„Eto, to je bio razlog zbog kojeg nisam hteo da razgovaram sa Tačijem, ali nećemo prekinuti dijalog“, rekao je Vučić citirajući Isaka Rabina koji je rekao da ne se ne mora razgovarati sa prijateljima, ali da se mora i treba razgovarati sa neprijateljima.

„Moja namera od početka nije da huškam Srbe na sukobe, ne da trgujem njihovom krvlju i njihovom budućnošću, već da se ponašam odgovorno i da se borim za rešenje problema u sukobu sa Albancima“, poručio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala