Pariz optužuje Moskvu za špijunažu u kosmosu

CC0 / Pixabay / Satelit
Satelit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka odbrane Francuske Florans Parli izjavila je u petak da je Francuska pre oko godinu dana zaustavila ruski satelit koji se suviše približio francuskom.

Ministarka odbrane Francuske Florans Parli izjavila je u petak da je Francuska pre oko godinu dana zaustavila ruski satelit koji se suviše približio francuskom. 

Ruski svemirski brodovi Sojuz i Progres priključeni na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija
Šef američke vojne špijunaže: Rusija i Kina se spremaju za obaranje naših satelita

„Dok naš satelit nastavlja mirno da se okreće, približavao mu se drugi satelit. Blizu. Veoma blizu. Toliko da smo mogli da pomislimo da pokušava da presretne našu komunikaciju, da prisluškuje naše susede. To nije samo neprijateljski, to se naziva špijunažom“, navela je ministarka govoreći u petak u Nacionalnom centru za kosmička istraživanja u Tuluzu.

Prema njenim rečima, incident se dogodio ne tako davno, pre godinu dana, na visini od 36.000 kilometara. 

„To je satelit s velikim ušima… to je ruski satelit: dobro poznat, ali pomalo neskroman“, navela je Florans Parli i dodala da su nakon zaustavljanja satelita preduzete neophodne mere i da je on nakon toga bio pod nadzorom. 

Francuski satelit kojem se, navodno, približio ruski, bio je Atena-Fidus. To je vojni satelit koji je pušten u kosmos u februaru 2014. godine. 

Zapadne zemlje, uključujući SAD, ranije su u više navrata optuživale Rusiju za špijunažu. Vašington je proterao 60 ruskih diplomata pod sumnjom da su se bavili špijunažom. Taj potez je bio odgovor na navodnu umešanost Rusije u incident s trovanjem bivšeg britanskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solsberiju. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala