Političke odnose Srbije i Rusije jačaju i — knjige (foto)

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografija31. Međunarodni sajam knjiga u Moskvi
31. Međunarodni sajam knjiga u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija se na Sajmu knjiga u Moskvi predstavila velikim brojem naslova srpskih izdavača, a s obzirom na to da je jedna od tema sajma obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, pripremljen je izbor dela koja su svojevrstan omaž srpskim piscima stradalim tokom Velikog rata — Disu, Milutinu Bojiću, Petru Kočiću i Milutinu Uskokoviću.

Ruskoj publici predstavljena su i dela Miloša Crnjanskog, Ive Andrića, Borislava Pekića, Vaska Pope, Danila Kiša i drugih srpskih pisaca, kao i Milorada Pavića, pisca koji u ruskoj kulturi ima status klasika ne samo slovenske već i svetske književnosti, a na čiju će bistu u Moskvi tokom trajanja sajma srpska delegacija položiti cveće.

© Sputnik / Olivera IkodinovićSrpski štand na sajmu knjiga u Moskvi
Srpski štand na sajmu knjiga u Moskvi - Sputnik Srbija
Srpski štand na sajmu knjiga u Moskvi

Na prezentaciji „Beogradski sajam knjiga — kulturni most između Srbije i Rusije“ Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu, podsetila je da se i ove godine, od 21. do 28. oktobra u Beogradu, održava Međunarodni sajam knjiga, najveća književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi.

Jevtićeva je otkrila da će počasni gost Sajma knjiga u Beogradu ove godine biti Maroko, podsećajući da je Ruska Federacija to bila 2015, u godini koja je u Rusiji bila proglašena za godinu književnosti.

„Rusija na Beogradskom sajmu knjiga ima nacionalni štand, koji je iz godine u godinu veoma posećen“, dodala je ona, navodeći da je na nacionalnom štandu Rusije 2015. godine bilo izloženo više od 1.500 knjiga ruskih izdavača i veliki broj udžbenika, budući da je, kako je rekla, ruski jezik i dalje vrlo popularan u Srbiji.

© Sputnik / Olivera IkodinovićDetalj sa sajma knjiga u Moskvi
Detalj sa sajma knjiga u Moskvi - Sputnik Srbija
Detalj sa sajma knjiga u Moskvi

Gradska sekretarka za kulturu je istakla da je kulturna saradnja između Rusije i Srbije na veoma visokom nivou i da je u poslednjih nekoliko godina u dve zemlje održan veliki broj manifestacija i događaja, kao što su „Dani Beograda u Moskvi“ i „Dani Moskve u Beogradu“, izložba fotografija „Blaga ruske književnosti“ iz muzeja „Kalomensko“, izložba „Pravoslavna Rusija“, nedelja ruskog filma u Srbiji „Bajka detinjstva“…

Mirjana Lukić, savetnica generalnog direktora Beogradskog sajma, izjavila je:

„Sajam knjiga je mesto koje pomaže boljoj poslovnoj komunikaciji među državama, a posebno Srbije i Ruske Federacije“.

© Sputnik / Olivera IkodinovićIvona Jeftić, gradski sekretar za kulturu, na moskovskom sajmu
Ivona Jeftić, gradski sekretar za kulturu, na moskovskom sajmu - Sputnik Srbija
Ivona Jeftić, gradski sekretar za kulturu, na moskovskom sajmu

Kako je navela, Beogradski sajam je bio domaćin i sovjetskim kosmonautima Pavelu Popoviću i Germanu Titovu u vreme kada su se desili prvi letovi u kosmos i kada su oni obilazili svet i promovisali uspehe koje su postigli.

Takođe, posetilac Beogradskog sajma, kako je dodala, bio je i sovjetski lider Nikita Hruščov.

„Mi se ponosimo doprinosom sajamskih manifestacija u uspostavljanju dobrih političkih odnosa sa Ruskom Federacijom, a nekad sa Sovjetskim savezom“, istakla je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala