„Nestaćemo!“ Lideri Albanaca zahtevaju odvajanje „Preševske doline“

© AFP 2022 / ARMEND NIMANIKosovski albanac ljubi zastavu
Kosovski albanac ljubi zastavu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Vodeći albanski političari iz Preševa i Bujanovca u izjavama za kosovske medije uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu ponovili su da je „priključenje Kosovu želja Albanaca iz ’Preševske doline‘, od koje nikada neće odustati“, kao i da će se najveći broj Albanaca iz tih opština za pet do deset godina iseliti ukoliko do toga ne dođe.
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tačijev kabinet: „Preševska dolina“ tema dijaloga u septembru

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je izjavio da „u ’Preševskoj dolini‘ sada živi oko 80.000 Albanaca čija je prosečna starost 27 godina, ali da će broj stanovnika, ukoliko ne dođe do priključenja Kosovu, vrlo brzo biti prepolovljen“, prenosi internet portal „Tituli.com“.

„Srbija pokazuje da ne voli Albance i da ih vidi kao strane elemente sa željom da ih odstrani. Sa tendencijom koja je počela 2010. godine nakon vizne liberalizacije (u Srbiji), nedostatkom ekonomskog razvoja i diskriminacijom, verujem da će za deset godina albanski nukleus u ’Preševskoj dolini‘ biti prepolovljen“, rekao je Kamberi.

Kako prenosi portal „Ino.ks.net“, predsednica odbora Partije za demokratsko delovanje u Preševu Ardita Sinani ocenila je da „ako još narednih pet godina ’Preševska dolina‘ ostane u Srbiji, u njoj više neće biti Albanaca“.

Sinanijeva je navela da će do toga dovesti diskriminacija, budući da „Srbija etnički čisti ’Preševsku dolinu‘ čineći uslove za život nemogućim za Albance i prisiljavajući ih da odlaze“, kao i da mladi Albanci odlaze u zapadnoevropske zemlje ne zbog vizne liberalizacije, već zbog diskriminacije u Srbiji.

„Albanci ’Preševske doline‘ su oduvek bili upućeni na Kosovo, do sada smo se žrtvovali da ne bi ugrožavali proces (dijaloga Beograda i Prištine). Ali nama je potrebno da se priključimo Kosovu i zato podržavamo predlog predsednika Kosova Hašima Tačija“, kazala je Sinanijeva, koja je u prethodnom mandatu bila i prva žena predsednica opštine Preševo.

Za predsednika preševske Demokratske partije Albanaca Ragmija Mustafu jedini cilj Albanaca koji žive u opštinama Preševu, Bujanovcu i Medveđi jeste priključenje Kosovu.

„Čak i da Srbija milion puta uđe u Evropsku uniju, Albanci iz ’Preševske doline‘ bi svoj spas tražili na Kosovu“, kazao je Mustafa i naveo da je veoma dobar trenutak da se ta oblast pripoji Kosovu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala